Taksim: Vodeni topovi i suzavac

Turska policija upala je na istanbulski trg Taksim da rastera hiljade demonstranata, upotrebivši vodene topove i suzavac od kojeg se razvio veliki oblak dima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.06.2013.

19:51

Default images

Ovo je, kako navodi američka agencija, najnoviji znak da je vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana izgubila strpljenje nakon 12 dana nemira u najvećem turskom gradu.

Nekoliko ljudi je primljeno u kola hitne pomoći nakon najnovijih okršaja.

Erdogan je ranije danas optužio demonstrante da narušavanju ugled zemlje i upozorio da više neće tolerisati masovne demonstracije.

Vodeća opoziciona Republikanska narodna partija je u međuvremenu najavila da će 20 njenih parlamentaraca provesti noć sa demonstrantima u parku Gezi.
Foto: Beta, AP
Platforma solidarnosti Taksim je ponovila svoje zahteve, vezane za budućnost parka Gezi, zatraživši od vlade da zvanično objavi da "nijedan jedini kvadratni metar parka Gezi neće biti pretvoren u beton i da će i dalje ostati park".

U saopštenju je takođe zatraženo "osobađanje onih koji su pritvoreni" tokom protesta i dodato da protiv predstavnika snaga reda koji su izazvali eskalaciju nereda bude pokrenuta istraga i da oni budu otpušteni s posla.

"Nastavićemo da protestujemo u našem parku i na našim trgovima zajedno s našim građanima sve dok naši zahtevi ne budu ispunjeni", ukazano je u saopštenju.

Pojedini članovi Platforme su se 5. juna sastali sa zamenikom premijera Turske Bulentom Arničem kada su mu preneli svoje zahteve.
Foto: Beta, AP
Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu izjavio je da će policija nastaviti operacije protiv demonstranata na Trgu Taksim sve dok se on ne raščisti i pozvao je ljude da se klone tog mesta zarad lične bezbednosti.

"Istrajno ćemo nastaviti sa našim merama, bilo da je dan ili noć, dok se marginalni elementi ne raščiste i trg ne otvori za narod", rekao je Mutlu u kratkom saopštenju putem televizije, preneo je Rojters.

Trg Taksim središte je nemira i protesta širom Turske protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana već 12 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: