Razgovori dve Koreje otkazani

Planirani razgovori na visokom nivou između Severne i Južne Koreje koji je trebalo da se održe u Seulu za manje od 24 časa definitivno su otkazani.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

13:07

Default images

Razlog za to je što je Severna Koreja imala primedbu na rang glavnog pregovarača Južne Koreje, saopštile su južnokorejske vlasti.

Razgovori na ministarskom nivou, prvi u poslednjih šest godina, trebalo je da se održe u sredu u uslovima velikih očekivanja da će dijalog dovesti do smanjenja vojnih tenzija na podeljenom Korejskom poluostrvu.

Za sada nije jasno da li su razgovori samo privremeno ili definitivno otkazani, ali se navodi da su otkazani posle nagoveštaja da dve strane ne mogu da se dogovore o sastavu delegacija, posebno šefova dva pregovaračka tima, javila je agencija Jonhap.

Kim Hjung Suk, predstavnik ministarstva za ujedinjenje u Seulu rekao je novinarima da im je Sevena Koreja predočila da izbor zamenika ministra za ujedinjenje za šefa delegacije Juga nije prikladan. Severna Koreja je rekla da je izbor delegacije Juga "velika provokacija", dodao je Kim. "Naša vlada žali zbog stava Severne Koreje", rekao je predstavnik u Seulu.

Posle dužeg zakašnjenja dve strane su konačno tek danas pre podne razmenile liste s imenima članova delegacija. Pjongjang je saopštio da ima problem sa glavnim delegatom Seula. Dve strane su nastvile da razmenjuju poruke ali dogovori očigledno nisu dali rezultate.

Petočlana delegacija Severne Koreje trebala je da pređe granicu sutra ujutru i da se kolima preveze do glavnog grada južne Koreje gde je planirano da se razgovori održe u hotelu Hilton.

Posle meseci povišenih vojnih napetosti izazvanih ratnohuškačkom retorikom i pretnjama nuklearnim ratom, mnogima na Korejskom poluostrvu i šire laknulo je kada su se dve strane, posle iznenadne ponude Pjongjanga, tokom proteklog vikenda dogovorile o razgovorima u Seulu.

Međusobno cepidlačenje oko šefova delegacija pokazalo je, međutim, koliko je visok stepen međusobnog nepoverenja i sumnjičenja a ishod razgovora neizvestan.

U Seulu su isticali da, ukoliko su obe strane iskrene u želji da postignu održiv napredak, na čelu delegacija moraju da budu ljudi koji imaju ovlašćenja da pregovaraju i donose odluke.

Posledni dijalog na tom ministarskom nivou održan je 2007. Sada je dogovoreno da na razgovorima u Seulu bude reči o obnavljanju rada zajedničke industrijske zone Kaesong u Severnoj Koreji, koju je Pjongjang zatvorio u aprilu na vrhuncu vojnih napetosti. Bilo je takođe planirano da se razgovara i o ponovnom dolasku turista s Juga u planinska letovališta na Severu i ujedinjavanju porodica razdvojenih Korejskim ratom.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje rekla je danas da se nada da će razgovori predstavljati "prvi korak" u izgradnji poverenja kako bi se postigao postojan nivo mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Park insistira da značajniji razgovori o drugim značajnijim pitanjima mogu da se održe samo ako Severna Koreja pokaže konkretne znake da je spremna da napusti svoj program nuklearnog naoružanja, što Pjongjang odlučno odbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: