Snouden "nestao", Rusi nude azil?

Glavni akter razotkrivanja najveće američke afere prisluškivanja telefona i interneta Edvarda Snouden "nestao je" u Hong Kongu. Sad mu stižu i ponude za azil.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

10:06

Default images

Američki zakonodavci zahtevali njegovo hitno izručenje SAD-u, javila je Radiotelevizija Hong Konga (RTHK).

Snouden (29) je napustio hotel "Mira", gde je našao utočište poslednjih nekoliko dana i njegovo mesto boravka, za sada, nije poznato, javio je britanski BBC.

Rojters je naveo, pozivajući se na izjavu hotelskog osoblja, da je Snouden iz hotela otišao juče u podne i veruje se da je on još u Hong Kongu, mada je ranije izražavao želju da potraži azil na Islandu.

Kina ima ekstradicioni sporazum sa SAD-om, mada analitičari navode da bilo koji pokušaj da se Snouden vrati u Ameriku može da traje mesecima i mogao bi da bude blokiran od Pekinga.

S druge strane, ruski mediji navode da je zvanična Moskva spremna da razmotri mogućnost da se Snoudenu dodeli politički azil u Rusiji. "Ako primimo takav zahtev, razmotrićemo ga", kazao je za Komersant pres sekretar Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Amerikanac koji je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na Havajima, presnimio je tajna dokumenta o nagledanju interneta i prisluškivanju telefona i pre tri nedelje uzeo bolovanje i odleteo u Hong Kong.

Snouden je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije postao službenik privatne firme koju je angažovalo američko Ministarstvo odbrane i učestvovao u tajnom projektu NSA.

"Ako želim da vidim vaš mejl ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to da učinim. Mogu da dođu do imejlova, šifri, podataka sa telefona, kreditnih kartica. Ne želim da živim u društvu u kome se događaju takve stvari u kome se snima sve što kažem", rekao je Snouden za britanski Gardijan, pošto se sklonio u Hong Kong.

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je istinitost tih informacija, ali je naveo da je cilj - borba protiv terorizma.

Portparol Kancelarije direktora NSA saopštio je da je slučaj Snouden prebačen u Ministarstvo pravde "po krivičnoj prijavi", a iz Bele kuće sinoć je saopšteno da neće komentarisati istragu o internet špijunaži u NSA niti Edvarda Snoudena koji je radio u CIA i koji je naveo da je on "izvor podataka".

Rojters podseća da je međuvremenu organizovano potpisivanje peticije uz poziv na hitno pomilovanje Snoudena koju je potpisalo više od 30.000 ljudi.

Međutim, Vašington Post je piše da većina Amerikanaca misli da je prihvatljivo da američka vlada "prati" internet i telefonske razgovore, ako je njihov cilj borba protiv terorizma.

(Kraj) mkš/jpe

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: