Poplave u Evropi ni blizu kraja

Austrija, koja se proteklih dana bori s velikim poplavama, ponovo je suočena s nevremenom, koje je dovelo do novih izlivanja reka. Kritično i na severu Nemačke.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

08:43

Default images

Obilne kišne padavine noćs poruzrokovale su nove poplave.

U opštini Holabrun, na teritoriji pokrajine Donja Austrija, izlila se reka, a i centar mesta Feling se našao pod vodom.

Tokom noći poplavljena su mesta Pajgarten, Augental, Jeceldorf, Haugsdorf, i Alberndorg, gde su podrumi pod vodom. U mestu Pulkautal su ulice bile pod vodom visine oko 40 santimetara.

Grom je udario u jednu benzinsku pumpu u mestu Šengrabern, a sprečena je veća katastrofa brzim gašenjem požara. Kiši je prethodio grad, koji je u ovoj pokrajini naneo veliku štetu u opštinama Genzendorf i Kornojburg, gde je uništio oko 2.400 hektara zasejanog polja.

Nove poplave obilnim kišnim padavinama izazvane su i u pokrajinama Gornja Austrija, Salcburg i Forarlberg.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova danas će biti održan sastanak povodom poplava, a ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner želi sa svojim kolegama iz vlade, kao i predstavnicima pokrajina, organizacijama za pružanje pomoći, razgovara o mogućnostima za efikasnu pomoć građanima.

Vodeni talas "valja se" sevrnom Nemačkom

Beta-AP
Vodeni talas se valja ka nemačkom severu i Brandenburg i Šlezvig- Holštajn se pripremaju za odbranu od poplava, a mediji javljaju da u pojedinim delovima istočne i severne Nemačke poplava nije ni iz daleka savladana.

U Brandenburgu, Donjoj-Saksoniji, Meklenburg-Prednjoj Pomeraniji i Šlezvig-Holštajnu dobrovoljci, angažovani u spasu od katastrofalnih poplava, opasnijih nego onih iz 2002. godine, se nadaju da će milionima džakova peska zauzdati reke, a mediji ističu da je noćas situacija na poplavljenim terenima i dalje bez promena.

U Saksoniji-Anhalt su giganske kolicicne vode potražile nove puteve kod Fišbeka u blizini Štendala, gde je jedna brana juče provaljena, tako da je vojska iz helikoptera mora da baca džakove peska, kako bi se Laba savladala. U celoj zemlji angažovano je i oko 9000 nemačkih vojnika, saopštio je Bundesver.

U
Beta-AP
pokrajini Brandenburg je situacija i dalje napeta, a u Prignicu se danas očekuje vrh vodenog talasa Labe od čak 8,20 metara, što će biti istorijski rekord.Tu je prosečni nivo Labe 2,77 metara.

U Lauenburgu, u Šlezvig-Holštajnu, najsevernijoj nemačkoj pokrajini, smeštenoj na granici prema Danskoj pripremaju se ljudi na vrh vodenog talasa Labe, koji će biti, prema prognozama, u četvrtak. Kritični nivo od 9,30 Laba je tu već dosegla, a od danas je nivo 9,56 metara, što je čak pet metara više od normalnog nivoa, prenose mediji.

U Meklenburg-Prednjoj Pomeraniji je između poplavljenih regiona Demic i Bojcenburg proglašena zabranjena zona i oni, koji ne pripadaju snagama u angažmanu, ne smeju tu da se zadržavaju, prenose mediji.

U Donjoj Saksoniji je Laba juče dostigla najviši nivo, a u pogođenim regionima Liho-Danenberg i Lineburg će se i narednih dana voda zadržati na visokom nivou. Iz nemačkog saveza gradova i opština zatražili su novu, efikasniju zakonsku regulativu u oblasti zaštite od poplava, prenose mediji.

Kada je reč o nemačkim političarima, koje je poplava ''pogodila'' u sred izborne kampanje, pred savezne izbore, zakazane za 22. septembar, oni se nalaze u stalnom angažmanu i obećanjima pomoći ugroženom stanovništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: