Bez napretka o telekomunikacijama

U pregovorima Beograda i Prištine u Briselu nije došlo do napretka zbog spora oko pozivnog broja za Prištinu i prisustva operatera mobilne telefonije na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

07:24

Default images

"Napretka nije bilo. Tamo smo gde smo i pre bili pre ove runde pregovora", rekao je novinarima šef beogradskog tima Rasim Ljajić, posle razgovora sa timom Prištine, na čelu sa potpredsednicom vlade Editom Tahiri.

On je dodao da je Srbija iznela "čak četiri do pet različitih kompromisnih predloga i rešenja, međutim to nije prihvaćeno".

"Ono što je zaključeno je da u naredna dva dana dostavimo ponovo predloge za rešenje ovih pitanja, i nakon toga očekujemo novu rundurazgovora, ili će to biti podignuto na nivo premijera, ukoliko pitanja energetike i telekomunikacija ne budu rešena do 15. juna", rekao je Ljajić.

Predlozi će, prema njegovim rečima, biti dostavljeni direktoru za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjeru Mirelu, uz čije prisustvosu pregovori vođeni, i koji će proceniti da li ima osnova za novu rundu razgovora.

"Mi smo na to spremni, činimo sve da dođe do rešenja, čak i uz bolne ustupke koje činimo. Nije nam nikakav interes da ovo zadržimokao nerešeno pitanje, ali očekujemo i da prištinska strana učini određene ustupke", istakao je Ljajić.

On je dodao da se čini sve da do sredine meseca dođe do dogovora, što je krajnji rok za početak primene briselskog sporazuma.

"Dan, dva ili tri gore ili dole nisu toliko značajni ukoliko imamo približavanje u stavovima i mislim da bi EU to tolerisala", ocenio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija i dalje insistira na tome da ona traži od Međunarodne telekomunikacione unije trocifreni pozivni broj kojiće onda ustupiti Kosovu, na šta Priština ne pristaje, već hoće da sama podnese zahtev, a da Srbija to ne ometa, ili da eventualno nekatreća zemlja iz EU podnese zahtev u ime Kosova, bez protivljenja Srbije.

S druge strane, dodao je Ljajić, prištinska strana odbija i dalje da Telekomu Srbije obezbedi licencu za mobilnu telefoniju na teritoriji Kosova.

U Briselu još traju pregovori između stručnjaka Beograda i Prištine o rešenjima za snabdevanje i distribuciju električne energije na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: