Merkelova Obamu pita i za špijunažu

Angela Merkel će na sledećem sastanku sa Obamom postaviti pitanje praćenja internet komunikacije državljana evropskih država tokom njihovog boravka u SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2013.

23:58

Default images

Predsednik SAD Barak Obama je pre nekoliko dana branio nekada tajni program američkih bezbednosnih službi koji obuhvata praćenje i do tri milijarde telefonskih poziva dnevno i transfer podataka preko interneta.

Predsednik SAD tvrdio je da je to potrebno kako bi se vodila borba protiv terorizma, a zatim da niko ne preslušava sadržaj telefonskih razgovora. On je rekao da se najviše prisluškuju stranci koji borave u SAD.

Nemačka je sada zabrinuta za kršenje privatnosti njenih građana koji borave u SAD i koji tokom tog boravka koriste internet ili telefon.

Agencija AP podseća da EU ima mnogo rigoroznija pravila od SAD kada je u pitanju zaštita privatnosti građana.

Obama dolazi u posetu Nemačkoj 18. juna, a nemačka kancelarka Angela Merkel će tokom razgovora postaviti i pitanje prisluškivanja nemačkih državljana u Americi.

Program prisluškivanja, koji je sprovodila Nacionalna agencija za bezbednost, recidiv je Hladnog rata, vremena kada je ta agencija pratila komunikaciju u SSSR-u i njenim saveznicima, ocenjuje AP.

Bela kuća neće komentarisati istragu o internet špijunaži američke NSA niti Edvarda Snoudena koji je radio u CIA i koji je naveo da je on "izvor podataka".

Hejg: Optužbe bez osnova

Dvadesetdevetogodišnji Amerikanac Edvard Snouden, koji je radio za privatnu firmu angažovanu od američke Nacionalne bezbednosne agencije, javno je preko lista "Gardijan" saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Glasine da je i Velika Britanija dobijala informacije od SAD ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg oštro je demantovao.

"Želim da budem potpuno jasan da su ove optužbe bez osnova! Svi podaci koje smo dobili od Sjedinjenih država, a uključuju državljane Velike Britanije, podležu odgovarajućim merama kontrole i zaštite, kao i Zakonima o obaveštajnim službama i ljudskim pravima. Razmena informacija sa Sjedinjenim Državama se obavlja na ministarskom novou i podleže nezavisnom nadzoru i proveri od strane obaveštajnih i bezbednosnih službi. Naše agencije se pridržavaju zakona Velike Britanije u svakom trenutku, čak i kada se radi o informacijama izvan naše zemlje", rekao je Hejg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: