"Legalizacija da stoji u Ustavu"

Zaštitnik građana pozvao nadležno ministarstvo i vladu da dostave predlog zakona kojim se legalizacija bespravno podignutih objekata stavlja u ustavni okvir.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.06.2013.

16:51

Default images

Zaštitnik građana Saša Janković u saopštenju podseća da je Ustavni sud u decembru 2012. godine doneo odluku o neustavnosti odredaba o legalizaciji u Zakonu o planiranju i izgradnji, ali ju je objavio tek šest meseci kasnije, odnosno 7. juna, kako bi vladi i parlamentu dao priliku da pripreme i usvoje valjan propis o legalizaciji.

Ta institucija napominje da ni posle pola godine predlog rešenja za bespravno podignute objekte nije upućen u skupštinsku proceduru.

U međuvremenu, kako navode, do 7. juna primenjivan je neustavan zakon, a nakon tog datuma postupci koji nisu okončani ne mogu da se nastave, a odluke donete u njegovoj primeni ne smeju biti izvršene.

"Sadašnja situacija suprotna je pravnoj državi i lišava građane pravne izvesnosti - kako one koji su podneli zahteve za legalizaciju, tako i one koji očekuju da se bespravno podignuti objekti sruše", stoji u saopštenju.

Zaštitnik građana podseća da je predlagač jednog dela odluke Ustavnog suda o neustavnosti odredbi o legalizaciji, kojim je "neustavno napravljen paralelan pravni režim za ostvarivanje prava koji je bio povoljniji za prekršioce zakona nego za one koji su ga poštovali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: