"Na izbore sa važećim dokumentima"

Na lokalnim izborima koji bi trebalo da se održe na jesen građani na severu pokrajine moći će da glasaju s dokumentima koje imaju, kaže Hašim Tači

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.06.2013.

18:32

Default images

On je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", koja je večeras emitovana na mreži srpskih televiozija na Kosovu, negirao informacije da će na izborima, koji će uslediti na jesen na severu, građani moći da glasaju samo sa dokumentima "Republike Kosovo".

"Ne, to nije istina. To je samo jedna negativna poruka da se uplaše građani na severu. Građani mogu glasati sa identifikacionim dokumentima koje imaju, a naravno i drugim aktuelnim dokumentima i ne mogu završiti sve procedure, sva ta administrativna angažovanja tokom ovih pet - šest meseci. Prema tome, građani će glasati sa ličnim kartama koje imaju", objasnio je Tači i podsetio da će izbore nadgledati OEBS.

Tači kaže da će biti formirani pripremni timovi za izbore i da će izbori biti slobodni.

"Sami građani, kako na severu tako i na jugu, imaće mogućnost da izaberu svoje lidere. Ne želimo išta da namećemo, nego sve neka ostane na volji građana, bilo gde da žive. Dakle, to je jedna demokratska volja", ukazao je Tači.

On je kazao da jedva čeka da se sastane sa građanima sa severa i da je spreman da im služi kao premijer svih građana, izražavajući nadu da će "oni na sledećim izborima izabrati prave ljude, kooperativne", te da će se krenuti sa snažnim investicijama i na severu.

Vezano za Zajednicu srpskih opština on je istakao da je ona otvorena za sve opštine koje žele da joj se priključe.

Tači je naglasio da se radi o zajednici koja će izvršavati obaveze u skladu sa Ustavom, sa zakonima, u skladu sa potrebama građana, dodajući da će tako biti i kad je reč o predlogu za regionalnog komandira na severu.

On je izrazio nadu da će se iskustvo srpskih opština sa juga preneti na one na severu.

"Prema tome, nema Tačijevih ili Dačićevih Srba. Ja građane svoje zemlje ne delim po etničkoj bazi, ja služim svima u skladu sa Ustavom, zakonima i moj cilj je izgradnja multietničkog, tolerantnog, novog, evropskog Kosova", kazao je kosovski premijer.

Postoje, dodao je, neke dnevnopolitičke izjave koje dolaze i iz Beograda, a ponekad i iz Prištine, ali je "veoma značajno da je i Srbima na Kosovu i vlastima u Beogradu počela da se govori istina i to je ono što su građani severa očekivali da čuju i od nove vlasti u Beogradu".

On je istovremeno ocenio da je briselski sporazum predstavlja "nepovratni sporazum", koji će "ići napred na vrlo koordinisan način poštujući volju građana i na severu.

Tači je pozvao Srbe na severu da taj sporazum vide kao sporazum nade, optimizma, vere i investicije u budućnost, dodajući da nemaju razloga za strah.

"Priština ni pod kojim okolnostima neće iznenaditi Srbe na severu, kao što ih neće iznenaditi ni Srbija, niti međunarodna zajednica. Svi naši napori će biti dobrovoljni", kazao je on.

Napominjući da je jedna od glavnih tačaka sporazuma je slobodno kretanje ljudi i robe i "nije ni u čijem interesu da postoje barikade", Tači je izrazio nadu da će se te barikade ukloniti i da će se "naći rešenje dobre volje, u konsultaciji sa građanima na severu".

On je istakao i da, po briselskom sporazumu, "i po Ustavu, građani Kosova imaju pravo na dvojno državljanstvo".

"Ja ću poštovati legitimni interes Srbije za Srbe na Kosovu, koji su građani Kosova. Prema tome, mi smo Albanci sa Kosova, Srbi sa Kosova, Turci sa Kosova, Crnogorci sa Kosova, imamo svoj državni kosovski identitet, ali ni pod kojim okolnostima niko ne treba da pretenduje da negira ili ugrozi nacionalni identitet", naveo je Tači.

Dodajući da je briselski sporazum najbolje mogući u datim okolnostima, te da zaslužuje najvišu ocenu, Tači je istakao da je to istorijski dokument, psovećen budućnosti, koji najviše donosi Srbima na Kosovu, zato što je, kako je podvukao, nađeno jedno rešenje koje definitivno stvara uslove za jedan bolji, sigurniji i prosperitetniji život i razvoj.

"Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, sporazum o miru između Kosova i Srbije u potpunosti je rezultat angažovanja delegacija Kosova i Srbije. Ovaj sporazum ne bi bio postignut pritiskom sa bilo koje strane, kao što nije bilo sporazuma ni u Rambujeu, ni u Beču. Ovo je prvi sporazum koji se postiže tokom jednog međunarodnog procesa između Kosova i Srbije“, naglasio je Tači.

Na pitanje voditelja emisije Budimira Ničića da li je Beograd parafiranjem sporazuma zapravo priznao nezavisnost Kosova, Tači je rekao da je "Beograd svestan da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja".

"U isto vreme, od početka pregovora, bio sam svestan da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova u ovom procesu, ali ono što je značajno i što se desilo jeste to da sada mi priznajemo i prihvatamo jedni druge. Desio se proces normalizacije odnosa što je snažna osnova mira između Kosova i Srbije", podvukao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: