"Zeleno svetlo? Nismo saobraćajci"

Premijer Srbije Dačić izjavio da će Srbija biti prevarena ukoliko ne dobije pozitivnu odluku Saveta EU o datumu početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2013.

17:47

Default images

Premijer Srbije Ivica Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da je bilo dogovoreno da se postigne Briselski sporazum s Kosovom, usvoji plan njegovog sprovođenja i da počne sprovođenje, te da će uslediti pozitivna odluka o dobijanju datuma.

"To za nas nije prihvatljivo i to može ozbiljno da ugrozi primenu briselskog sporazuma", rekao je Dačić novinarima komentarišući izjavu šefa delegacije EU u Beogradu Vensana Dežera da će Srbija 28. juna dobiti samo "zeleno svetlo" .

"To zeleno svetlo - nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU, ako to ne dobijemo mislim da smo prevareni", rekao je Dačić u Palati Srbija.

"Ako bude drugačije, Srbija to neće lako prihvatiti. Ako sada, posle svega, ne zaslužujemo takvu odluku, ne znam kada ćemo je dobiti", rekao je Dačić i upozorio da bi negativna odluka mogla da "ozbiljno ugrozi" sprovođenje Briselskog sporazuma.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić putuje u Nemačku jer se upravo iz Bundestaga čeka ključni odgovor. Ona kaže da Srbija može da obeća samo ono što može i da ispuni.

"Želim od njih da čujem isto jasan stav koliko je to moguće šta je to što njima daje mogućnost da glasaju za to da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora, šta im još to nedostaje, ako im uopšte bilo šta nedostaje, ja ću im predstaviti šta smo mi uradili, na čemu radimo, šta ćemo uraditi do tog poslednjeg dana do kada oni odlučuju i pitati da li je to dovoljno", rekla je Suzana Grubješić.

Srbija mora da iskoristi preostalo vreme i da pojača diplomatske aktivnosti, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić i navodi dva ključna faktora za dodeljivanje Srbiji datum aza pregovore.

"Koliko će na otpor poslanika CDU zapravo uticati stav drugih evropski zemalja koje žele upravo ovaj čin proširenja i da li će Nemačka biti spremna da ostane usamljena pred tim što do sada nije bio slučaj. Ovo što je rekao Dežer čini mi se da liči na građenje kompromisa između ta dva faktora koji utiču i na koje mi i nemamo previše uticaja", kaže profesor Predrag Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: