FR: Skinhed osumnjičen za ubistvo

Francuske vlasti podnele tužbu protiv 20-godišnjeg aktiviste ekstremne desnice, za koga se sumnja da je umešan u ubistvo levičarskog aktiviste Klemana Merika.

Izvor: B92

Subota, 08.06.2013.

18:18

Default images

Tužilac Fransoa Molen, koji je zatražio otvaranje istrage protiv optuženog, rekao je danas da je osumnjičeni identifikovan samo kao "Esteban", a da su još tri osobe preliminarno optužene za grupno nasilje u tuči koja je u sredu izbila između ekstremno desničarskih i antifašističkih aktivista, a koje je dovelo do Merikove smrti, prenele su agencije.

Četvoro osumnjičenih je zadržano, a petoj osumnjičenoj osobi, 32-godišnjoj ženi po imenu Katja, za koju se tvrdi da je Estebanova devojka, preti preliminarna optužba za saučesništvo u grupnom nasilju, naveo je Molen, dodavši da su osumnjičeni povezani sa krajnje desničarskom grupom "Treći put", kako prenosi AP.

Tuča je izbila ispred jedne prodavnice odeće u Parizu kada su članovi dveju grupa slučajno naleteli jedni na druge, rekao je tužilac, pozivajući se na izjave očevidaca i svedočenje osumnjičenih tokom policijskog ispitivanja.

Pariski tužilac zatražio je da četvoro od pet osmnjičenih, koji su u petak privedeni, budu stavljeni u pritvor, pošto je protiv njih otvorena sudska istraga za ubistvo s predumišljajem, navodi francuski list "Figaro".

Molen je danas izneo detalje tuče i rekao da su se, prema rečima nekoliko objektivnih svedoka, dve grupe prethodno verbalno sukobile u prodavnici i da je grupa levičara upozorila skinhedse da će ih čekati na izlazu.

Tada je Katja pozvala prijatelje u pomoć, a jedan od njih je Esteban, za koga se sumnja da je Meriku naneo fatalne udarce u glavu.

Skinhedsi tvrde da su opravdano reagovali braneći se, a u međuvremenu, vlasti su ostavile otvorenu mogućnost krivičnog gonjenja i aktivista ekstremne levice ukoliko se ispostavi da su oni započeli tuču.

Esteban je, prema rečima svedoka, imao na ruci "boksere", metalne zaštitnike za prste, a optuženi je priznao da je dva puta udario Merika, mada tvrdi da na rukama nije imao ništa.

Merik je nakon napada najpre bio hospitalizovan u komi, da bi kasnije tokom dana podlegao povredama.

Političari s obe strane osudili su incident, a neki su uputili apel vladi da zabrani grupe za koje su rekli da postaju sve nasilnije i drskije u svojim akcijama. Premijer Francuske Žan-Mark Ero danas je naredio da bude raspuštena ekstremno desničarska grupa poznata kao "Nacionalistička revolucionarna omladina", koja se smatra krilom grupe "Treći put" i dovodi u vezu sa ubistvom levičarskog aktiviste Klemana Merika (19) u Parizu ranije ove nedelje.

Francuski premijer je od ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa zatražio da preduzme hitne korake, u skladu sa 77 godina starim zakonom o domaćoj bezbednosti protiv ekstremno desničarskih grupa, i raspusti ovu organizaciju, prenose agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: