NUNS zabrinut zbog izmena Zakona

NUNS zabrinut zbog poslednjih izmena Nacrta Zakona o javnom informisanju i kašnjenja u sprovođenju procedure donošenja tog zakona.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2013.

18:34

Default images

"Brisanjem pojedinih rešenja poništavaju se temeljni principi za koja su se zalagali predstavnici Medijske koalicije prilikom rada na tekstu zakona, a produžavanjem roka u kojem ovaj zakon treba da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije ozbiljno se dovodi u pitanje realizacija nekih temeljnih zahteva Medijske koalicije, poput prelaska na projektno finansiranje", navodi NUNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je ocenilo da je neophodno da se jasno propišu obaveze privatizacije do kraja naredne godine za sve izdavače koje je neposredno ili posredno osnovala država, pokrajina ili lokalna samouprava, kao i neko ko se u celini ili delom finansira iz javnih prihoda.

"Temeljne odredbe zakonskih rešenja su predviđale da prelazak na projektno finansiranje javnog interesa, umesto sadašnjeg direktnog finansiranja gotovo isključivo medija u vlasništvu opština, gradova, pokrajine ili republike i to od 1. januara 2014. godine. Taj proces bi morao da počne već sredinom septembra ove godine, raspisivanjem javnih konkursa", dodaje se.

U saopštenju se navodi i da su odredbe o projektnom finansiranju i dalje jako konfuzne i mogu dovesti do nejednake primene u praksi.

"NUNS protestuje što je iz prelaznih i završnih odredbi izostavljen prestanak važenja pojedinih odredbi Zakona o Tanjugu, Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina i Zakona o novinsko-izdavačkom preduzeću Panorama", navodi se i dodaje da je to u suprotnosti sa proklamovanim ciljevima medijske reforme.

To medijsko udruženje je izrazilo uverenje da je Srbiji nužna medijska reforma i da konačno treba stvoriti uslove da mediji budu okrenuti interesima građana a ne da zavise od političkih i drugih centara moći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: