Turska: Prva žrtva policajac

Protesti u Turskoj ne jenjavaju. Sinoć, prvi put od izbijanja demonstracija, došlo so sukoba pristalica i protivnika režima Erdogana. Stradao i policajac.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

08:42

Default images

Kako prenosi Raša tudej, u južnoj provinciji Adana stradao je i prvi policajac u sedam dana, koliko traju nemiri na ulicama turskih gradova.

On je, kako navodi ta agencija, stradao od posledica pada s mosta, koji je još bio u izgradnji, tokom potere za demonstrantima. Nakon pada koji se dogodio u sredu, zadobio je teške povrede od kojih je preminuo danas.

Nešto ranije, sukobi su se odvijali između samih građana Turske. Naime, u crnomorskoj turskoj luci Rize, grupu od 25 mladića uključenih u antivladine proteste napala je rulja do nekoliko stotina pristalica vladajuće Partije pravde i slobode (AKP), javila je jutros lokalna televizija CNN-Turk.
Policija je upotrebila suzavac da rastera sukobljene pošto su pristalice partije premijera Tajipa Erdogana opkolili zgradu u kojoj su se neki od napadnutih mladića sklonili, prenela je agencija AFP.

Suzavac i vodeni topovi upotrebljeni su sinoć i u Ankari da bi rasterali demonstrante okupljene u centralnom trgu Kizilaj.

S druge strane, situacija je sinoć bila mirnija u Istanbulu, prvi put od kada su nemiri počeli prošlog petka i većina besa demonstranata usmerena ka premijeru Erdoganu, koji je ih je nazvao "ekstremistima".
Beta-AP
Premijer Erdogan danas bi trebalo da se vrati u Tursku posle turneje po zemljama Magreba i suoči se sa hiljadama gnevnih demonstranata koji traže njegovu ostavku.

Zamenik turskog premijera Husein Čelik pozvao je pristalice vladajuće partije AKP da ne dolaze na aerodrom da bi dočekali Erdogana. "Premijeru ne treba demonstracija moći", rekao je Čelik za lokalni televizijski kanal.

Rojters primećuje da bi masovni protesti koji potresaju Tursku mogli da ograniče moć premijera, koji se smatra političkom žrtvom, i da pokopaju njegove nade za kandidovanje na predstojećim predsedničkim izborima sledeće godine.

"Ima parlamentaraca i funkcionera u stranci koji su nezadovoljni nedavnim dešavanjima.To je situacija bez presedana za Erdogana. Neki ljudi u AKP misle da je njegova politika morati da se 'smekša', mada ostaju verni partijskoj disciplini i samom Erdoganu", rekao je izvor blizak Erdoganovoj vladajućoj partiji AKP.

Erdoganove pristalice na Tviteru navode da neće od njega odustati, povezujući ga sa dvojicom političara koji su žrtve u novijoj turskoj istoriji - jedan je bio obešen 1960. posle vojnog puča, s drugog su, navodno, otrovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: