Pamuk krivi Erdogana za nerede

Nobelovac Orhan Pamuk osudio je "represivno ponašanje" vlade turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ističući da su one uzrok nemira u zemlji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.06.2013.

21:36

Default images

U članku objavljenom u internet izdanju dnevnika "Hurijet", Pamuk je kritikovao vladu u Ankari jer nije konsultovala javnost oko planova za renoviranje parka u Istanbulu, koji su najpre pokrenuli proteste, a zatim se, nakon oštre reakcije policije, pretvorili u antivladine demonstracije.

"Ova neosetljiva politika je nesumnjivo deo sve autoritarnijeg i represivnijeg stava vlade", istakao je prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, preneo je AFP.

Pamuk, autor mnogobrojnih romana o Istanbulu, odao je poštu demonstrantima u ovom gradu, ističući da mu oni ulivaju poverenje i nadu u budućnost.

Protesti u Turskoj počeli su zbog planova vlade da renovira centralni trg i park u Istanbulu, ali su se, nakon što je policija pre šest dana intervenisala suzavcem i vodenim topovima, pretvorili u antivladine proteste kakvi u Turskoj nisu vidjeni 10 godina.

Pamuk je jedan od retkih turskih intelektualaca koji je 2005. godine javno priznao genocid Turske nad Jermenima, zbog čega je čak i krivično gonjen, a kritikovao je i način na koji Ankara postupa sa kurdskom manjinom.

Njegova dela prevedena su na više od 60 jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: