"Seul ispira mozak našoj deci"

Severna Koreja je optužila Južnu Koreju da je namamila i otela devetoricu mladih Severokorejaca i isprala im mozak.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.06.2013.

18:24

Default images

Reč je o Severnokorejcima koji su nedavno prinudno vraćeni iz Laosa u Pjongjang, preko Kine.

Njihov slučaj je izazvao međunarodnu zabrinutost i osude, a Ujedinjene nacije i grupe za zaštitu ljudskih prava su upozorile Sever da će biti odgovoran za bezbednost tih izbeglica starih između 14 i 18 godina.

Međutim, u podužem saopštenju predstavnika Crvenog krsta Severne Koreje kaže se da je devetoro mladih bilo među mnogim ljudima koje su iz zemlje namamilii južnokorejski trgovci ljudima, koje sponzoriše vlada u Seulu, a koji se predstavljaju kao verski aktivisti.

"To je nezabeleženo i gnusno krivično delo prve klase, da se namame mlada deca, zatvore i ispira im se mozak protiv njihove volje i pokuša da se odvuku na Jug", navedeno je u saopštenju.

Devetoro izbeglica je uhapšeno u Laosu 10. maja zbog ilegalnog ulaska u zemlju i nedugo zatim je preko Kine vraćeno u Severnu Koreju.

Ministarstvo spoljnih poslova Laosa je saopštilo da je dvoje Južnokorejaca, koji su pratili izbeglice, uhapšeno zbog trgovine ljudima i kasnije predato ambasadi Južne Koreje u Vijentijanu.

Ministarstvo u Seulu je, međutim, odbacilo optužbu o "trgovini ljudima" i reklo da su dvojica njihovih građana bili u stvari "vodiči" koji su pokušali da obezbede trajno bekstvo izbeglicama sa Severa.

Većina severokorejskih izbeglica započinje svoja putovanja u Seul prelaskom u Kinu, gde ih čeka repatrijacija ukoliko budu uhvaćeni. Oni iz Kine nastoje da odu u treću zemlju iz koje odlaze uglavnom u Južnu Koreju.

Oni koji bivaju uhvaćeni i deportovani nazad u Severnu Koreju izloženi su dugogodišnjim kaznama u radnim logorima, kažu izbeglice i grupe za ljudska prava.

Međutim, u današnjem saopštenju se kaže da je devetoro "kidnapovanih" povratnika dobro zbrinuto.

"Ta mlada deca, koja su, na sreću, vraćena nazad u voljenu domovinu... stabilizuju se i procvetaće pod pažnjom nacije kako bi ostvarila svoje snove o budućnosti", navela je agencija KCNA.

Osuđujući ono što su nazvali "farsom" južnokorejskog upozorenja Severu, zbog sudbine izbeglica, predstavnik Pjongjanga je rekao da su njih "pretukli metalnim šipkama" Južnokorejci koji su ih namamili da pobegnu.

On je rekao da, ukoliko se "neprijatelj bude držao svoje šeme protiv Severa, uključujući pokušaje da kidnapuje njihove državljane i pored upozorenja, platiće skupu cenu", preneo je AFP.

Visoki komesar UN za ljudska prava i američki Stejt department su kritikovali Laos i Kinu zbog saučesništva u vraćanju mladih izbeglica u Severnu Koreju.

Od kraja Korejskog rata 1953. godine oko 25.000 izbeglica je pobeglo iz Severne Koreje i nastanilo se u Južnoj Koreji.

Međutim, veruje se da je novi vođa Kim Džong Un pojačao kontrolu granice od kada je došao na vlast posle smrti oca Kim Džong Ila decembra 2011.

Od tada se broj izbeglica koje stižu u Južnu Koreju smanjio za više od 40 odsto i prošle godine je iznosio 1.508.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: