Stiže poplavni talas iz Evrope

Vodostaj Dunava kod Bezdana prešao kotu redovne odbrane od poplava, ali po procenama nadležnih ne preti opasnost od izlivanja te reke.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.06.2013.

00:56

Default images

"Nivo Dunava je jutros u 7.00 sati iznosio 490 centimetara i u odnosnu na prethodnih 24 sata je povećan za 53 centimetra", rekla je Tanjugu hidrološkinja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić.

Ona je navela da je vodostaj Dunava u 12.00 sati iznosio 501 centimetar i da je za jedan centimetar prešao kotu redovne odbrane od poplava dodavši da je nivo te reke od Bezdana do Slankamena u porastu.

Jerinićeva je objasnila i da se vanredna odbrana od poplava proglašava kada nivo Dunava pređe 700 centimetara dodavši da je prognozirano da će vodostaji te reke u narednih sedam dana biti u porastu.

Prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava na Dunavu kod Apatina se očekuje sutra, a kod Bogojeva u četvrtak, 8. juna.

Po prognizi RHMZ, porast Dunava iznad granice redovne odbrane od poplava se kod Bačke Palanke, Slankamena i Novog Sada očekuje između 7. i 8. juna "sa tendencijom daljeg porasta do 12. juna".

Vodostaj Dunava povećan je i na teritoriji Srbije, a od Bezdana do Bogojeva proglašena je redovna odbrana od poplava, saopšteno je večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najavljen je dalji porast vodostaja u slivu Dunava, što će usloviti dostizanje nivoa vanredne odbrane od poplava na teritoriji Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, za sada nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije, a sve jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a
Srbije uz vodotok Dunava su u pripravnosti i preduzimaju preventivne i operativne mere na odbrani od poplava.

Štab za vanredne situacije opštine Beočin stalno zaseda i u pripravnosti je, jer postoji mogućnost da rubni delovi mesta Banaštor i Čerević u toj opštini budu ugroženi.

Grad Sombor pozvao je vlasnike vikendica u priobalnom delu Dunava da izmeste stvari i opremu iz prizemlja.

Vojvodina: Na delu Dunava redovna odbrana od polava

Javno preduzeće "Vode Vojvodine" saopštilo je da je na delu Dunava od granice sa Mađarskom do Bogojeva uvedena redovna odbrana od poplava.

Kod Bezdana jutros je izmeren vodstaj Dunava od 490 centimetara, što je za 53 centimetra više nego juče.

"Vode Vojvodine" navode i da se vrh vodenog talasa kod Bezdana očekuje za nekoliko dana.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
"Na vodomeru kod Novog Sada jutros je izmereno 385 centimetara, granica za redovnu odbranu od poplava je 450 centimetara, dok se uvođenje vanredne obrane, koja se proglašava pri vodostaju od 700 centimetara, na području Novog Sada, za sada se ne očekuje", kaže se u saopštenju, u kome se ističe da bi, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, maksimalni vodostaj kod Novog Sada trebalo da bude oko 600 centimetara.

Iz "Voda Vojvodine" naglašavaju da sva vodoprivredna preduzeća na terenu spremno dočekuju najavljeni poplavni talas, te da pri ovim vodostajima branjeno područje ne bi trebalo da bude ugroženo, ali da će, kako stoji u saopštenju, "problema biti u nebranjenom delu, odnosno u vikend naseljima izgrađenim u koritu Dunava".

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je ranije naložio preduzeću "Vode Vojvodine" da podigne pripravnost na najviši stepen i preduzme neophodne mere kako bi poplavni talas bio spremno dočekan.

Pajtić je, s rukovodstvom "Voda Vojvodine", obišao ustavu na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Sada kojom se reguliše vodostaj Dunava, kao i centralni magacin tog preduzeća za odbranu od poplava.

"Trenutno je veliki deo Evrope pod vodom. Zato sam naložio 'Vodama Vojvodine' da pripavnost podignu na najviši stepen", rekao je Pajtić, istakavši da će narednih dana sva vodoprivredna preduzeća u Pokrajini preduzeti neophodne mere zaštite.

Beogradvode: Glavni grad nije ugrožen

Budimpešta je spremna za vrh talasa Dunava (Foto: Beta/AP)
Zbog porasta nivoa Dunava nije ugrožen Beograd, a Javno komunalno preduzeće "Beogradvode" je saopštilo danas da preduzima sve mere predostrožnosti.

Zahvaljujući redovnom održavanju, brizi o nasipima i svim uočenim kritičnim tačkama odbrane od poplava, kao i svakodnevnom angažovanju ljudstva i mehanizacije na saniranju i prevenciji problema, danas Beograd ne mora da strahuje pred vodenim naletima, navelo je to preduzeće.

Vodostaj Dunava u Beogradu iznosi 424 centimetra, a u prethodnih 24 sata porastao je za pet centimetara, navodi se u saopštenju i dodaje da se, prema prognozama, u narednih pet dana očekuje rast nivoa Dunava i Save za još pola metra.

Dostizanje granice redovne odbrane od poplava najavljeno je za narednu nedelju, kada će vrh poplavnog talasa stići u Beograd, dodaje se u saopštenju.

MUP: Nadležne ekipe stalno na terenu

Zamenik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Đorđe Babić prethodno je izjavio Tanjugu da su nadležne ekipe stalno na terenu i predlažu preduzimanje odgovarajućih mera zbog povećanja vodostaja Dunava.

"Naše ekipe i ekipe javnih vodoprivrednih preduzeća su stalno na terenu, obilaze teren i predlažu preduzimanje mera iz svoje nadležnosti", rekao je Babić.

Već su zakazane sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i Gradskog štaba za vanredne situacije Novi Sad, kojima je dat nalog da obiđu potencijalna mesta koja mogu biti ugrožena visokim vodostajem u slivu Dunava, istakao je Babić.

"To se uglavnom odnosi na ona naselja i mesta koja su u nebranjenom delu, znači ona naselja koja su izgrađena u koritu reke Dunav bespravno", objasnio je Babić.

On je rekao da se očekuje da bi moglo biti problema u opštini Beočin, na rubnim naseljima, u blizini Dunava i u koritu te reke, odnosno naseljima koja su izgrađena u koritu Dunava bespravno od Apatina do Smedereva.

Babić je istakao da je dat nalog da se upozore stanovnici tih naselja da preduzmu sve potrebne mere i ukoliko bude potrebno, da se izvrši evakuacija.

Prema njegovim rečima, za sada se ne očekuju problemi od bujičnih poplava, ali će sve zavisiti od količine padavina od mesta do mesta.

Babić je rekao da se ne očekuju veće količine padavina u Srbiji narednih dana, ali da će se pratiti prognoza i preduzimati aktivnosti i da su ekipe spremne da reaguju u slučaju potrebe.

Poplave su zahvatile veća područja u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, ...

Zbog poplava u centralnoj Evropi skraćena je i linija međunarodnog voza iz Beograda za Cirih.

Marić: Najverovatnije nema opasnosti od poplava u Srbiji

Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić ocenio je da najverovatnije neće biti opasnosti od poplava u Srbiji, ali je ukazao na to da nema mesta za opuštanje.

Marić je agenciji Beta rekao da će porast vodostaja reka trajati narednih desetak dana, ali da ne očekuje poplave kao u Srednjoj Evropi.

"U Srbiji se očekuje porast vodostaja počevši od danas, pa narednih osam dana. Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda, trebalo bi da bude između redovne i vanredna odbrana od poplava... Najverovatnije nećemo imati poplave poput onih u Češkoj, Austriji i Nemačkoj, ali to nikako ne znači za bilo koji državni organ da u narednih desetak dana ima mesta za opuštanje", kazao je Marić.

Danas se održavaju sastanci sa Direkcijom za vode Srbije i Vodama Vojvodine, dok je za petak zakazana sednica Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

"Činimo sve da narednih desetak dana prođe kako treba i ne bude štete po imovinu građana", rekao je Marić.

Sveže sećanje na ranije poplave

Za Mirka Đorđevića iz Zaječara, sama informacija o onome šta se desilo u srednjoj Evropi izaziva nemir. Iako je Dunav daleko od njegove imovine, plaši se da mu voda opet ne poplavi kuću.

“Nikad se ne zna imajući u vidu da sam ja lično doživeo tri poplave na ovom području, od kad sam ovde. Videćemo, tu smo, čekamo”, kaže Mirko.

I dok se u junu suočavamo sa eventualnim poplavama, već se misli i na nove izazove - na velike temperature i moguće požare.

Prošle godine bilo ih je 20, a za sobom su ostavili pustoš i milionske štete. Zato i jeste ponovo istaknut značaj preventivnog delovanja i uvežbanosti svih kako bi štete na kraju ipak bile manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: