Poplave širom srednje Evrope (FOTO)

Vlasti nekoliko zemalja centralne Evrope preduzele su mere zaštite od poplava, kako bi sprečile reke da se izliju, posle snažnih pljuskova.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 02.06.2013.

14:42

Default images

Deo stanovništva evakuisan je i u Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Švajcarskoj. U Nemačkoj i Švajcarskoj, poslednjih dana, u poplavama je poginulo četvoro ljudi, u Austriji je stradala jedna osoba, a u Češkoj dve dok se četiri vode kao nestale.

Jake i duge kišne padavine izazvale su poplave u mnogim delovima Austrije, a usled velike količine vode koja je napadala od sinoć odroni su odneli jedan ljudski život i zatvorili više saobraćajnica. Najteže je pogođena austrijska pokrajina Tirol, gde se obrušilo više odrona.

U pokrajini Salcburg, u mestu Sankt Johan im Pongao, je jednog radnika iznenadio odron, koji ga je potpuno zatrpao, a spasilačke ekipe nisu uspele da ga izbave živog.

Naime, tri muškarca su radila na uklanjanju odrona, kada se obrušio sledeći koji je odneo sa sobom jednog od njih, preneo je portparol policije Anton Šenc.

Dve druge osobe su nestale u pokrajini Salcburg i jedan muškarac u pokrajini Forarlberg.
Poplave u Austriji (Beta/AP)
U mestu Taksenbah u Pincgau se trenutno traga za dva nestala lica. Jednog poljoprivrednika je zatrpao odron rano jutros.

"Traktor na kojem je sedeo smo pronašli, ali lice nismo. Od traktoriste trenutno nema traga“, rekao je Ssenc.

Takođe se traga i za jednom ženom čiji je auto povukao odron. U vozilu su bile dve žene, od kojih je jedna uspela da se spase, dok se za drugom traga u reci Salcah u koju je upalo vozilo usled odrona.

U opštini Etenau u pokrajini Gornja Austrija više od 100 stanara je moralo biti evakuisano, a u Donjoj Austriji se očekuje da će Dunav narasti na nivo koji nije imao u poslednjih 100 godina.

U gradu Halajn proglašeno je vanredno stanje, a most na reci Salcah je zatvoren iz mera predostrožnosti.

Stanovništvo je pozvano da više ne ulazi u svoje podrume, koji su potopljeni.

U gradu Salcburgu rano jutros je četiri prelaza za pešake, preko reka, zatvoreno, kao i most Lehener brike.

Austrijska železnica OeBB obustavila je danas sve međunarodne vozove koji idu preko Salcburga.

Isto tako svi putevi ka susednoj Nemačkoj preko Tirola u potpunosti su zatvoreni za saobraćaj, što je dovelo do formiranja kolone na auoput preko Salcburga do Pasaua dužine od više od 35 kilometara.

Austijski državni radio neprestano upozorava vozače da odustanu od putovanja i zastanu tamo gde se nalaze, uz poruku da bi mogli potažiti i smeštaj, jer se ne očekuje do kasno naveče da se stanje poboljša.
Poplave u Èeškoj (Beta/AP)
U Češkoj je u poplavama poginulo šest osoba - žena i muškarac su stradali u ruševinama vikendice kraj Praga, dok je električara ubila struja dok je pokušavao da isključi delimično poplavljenu trafostanicu u Čerhenjicama, blizu Praga. Četiri osobe koje su nestale su, uprkos riziku, krenule u splavaranje nabujalim rekama.

Najteže stanje je trenutno na jugu Češke. Nabujale pritoke Vltave i Labe nose poplavni talas dalje niz te dve najveće češke reke.

U Pragu vojnici pomažu da se podignu mobilne metalne barijere i spreče da se Vltava izlije u najstariji deo centra kao u razornim poplavama 2002. godine.

Ministar odbrane Vlastimil Picek obećao je da će večeras poslati još 1.000 vojnika tamo gde bude potrebno.

"Kritična noć i dan su tek pred nama", upozorio je ranije danas češki premijer Petr Nečas, nakon vanredne sednice vlade, apelujući na Čehe da ne rizikuju i ne pokušavaju da sebi dižu adrenalin avanturama kao što je spuštanje u čamcima ili splavarenje na nabujalim rekama.

Vlada je izdvojila sredstva za nužnu prvu pomoć ali i za sanaciju prvih šteta od poplava.

Premijer Petr Nečas kazao je danas da Vlada počinje pregovore sa Evropskom komisijom o pomoći iz specijalnog fonda solidarnosti na šta Češka ima pravo ukoliko šteta od prirodne nesreće bude veća od 870 miliona evra.

Evropska komisija je već saopštila da će EU solidarno pomoći poplavljenoj Srednjoj Evropi, pre svega Nemačkoj, Austriji i Češkoj.
Posledice poplava u Èeškoj (Beta/AP)
Vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudečak najavio za sutra dalje restrikcije u saobraćaju.

U praškom metrou, koji je 2002. godine poplavila voda, preventivno je zatvoreno osam stanica uz reku, a od sutra metro prestaje da saobraća u centru grada.

Predveče je zatvoren i slavni Karlov most, kako bi vatrogasci mogli da odstrane nanose nabujale Vltave da ne oštete istorijski simbol Praga.

Vltava je sada dostigla protok od 2.000 kubnih metara u sekundi, dok se treći, najviši stepen opasnosti od poplava proglašava sa protokom 1.500 kubnih metara. Pre 11 godina podivljalom Vltavom se u Pragu valjalo 5.300 kubnih metara vode u sekundi.

U Pragu su već počele evakuacije iz nekih četvrti na obalama, za sada manjih razmera, ali vlasti ne isključuju mogućnost da evakuacija bude naredjena za nekoliko hiljada Pražana.

U praškom Zoološkom vrtu, koji je teško pogodjen poplavama 2002. godine, takodje su preduzete mere predostrožnosti. Najveća briga u poplavama su slonovi i nilski konji, koji su od proleća preseljeni u moderan paviljon u gornjem delu vrta koji Vltava ne plavi, dok gorile imaju specijalni toranj za slučaj poplava.

"Evakuišemo sada one životinje čije prebacivanje traje duže. Plašim se da ćemo evakuisati i tokom noći", kazao je direktor vrta Miroslav Bobek.
Poplave u Nemaèkoj (Beta/AP)
Dugotrajne kiše su u velikom delu Nemačke, pre svega, u Bavarskoj, na jugu države, ali i u Tiringiji, Saksoniji-Anhalt i Saksoniji i na granici prema Poljskoj izazvale poplave, a mediji javljaju o preplavljenim autoputevima, probijenim branama i mokrim podrumima i navode da je u poplavama jedna osoba nestala.

Posebno teška situacije je na rekama In i Dunav, a slična situacija je i oko reke Mulde, koja je leva pritoka Labe, koja je u Drezdenu u porastu.

U Saksoniji, Bavarskoj, Saksoniji-Anhalt, Tiringiji, Donjoj Saksoniji i Hesenu su nabujale i izlile reke poplavile ulice, posede, polomile drveće i nanele štetu.
Poplave u Nemaèkoj (Beta/AP)
Dugotrajne kiše su u velikom delu Nemačke, pre svega, u Bavarskoj, na jugu države, ali i u Tiringiji, Saksoniji-Anhalt i Saksoniji i na granici prema Poljskoj izazvale poplave, a mediji javljaju o preplavljenim autoputevima, probijenim branama i mokrim podrumima i navode da je u poplavama jedna osoba nestala.

Posebno teška situacije je na rekama In i Dunav, a slična situacija je i oko reke Mulde, koja je leva pritoka Labe, koja je u Drezdenu u porastu.

U Saksoniji, Bavarskoj, Saksoniji-Anhalt, Tiringiji, Donjoj Saksoniji i Hesenu su nabujale i izlile reke poplavile ulice, posede, polomile drveće i nanele štetu.

Od poplava strepe i Slovaci

Od poplava, kao i pre 11 godina, strepe i Slovaci, pošto poplavni talas stiže Dunavom iz Nemačke i Austrije.

"Za dva dana Dunav bi trebalo da kod Bratislave dostigne vodostaj kao 2002. godine. Očekujemo da će poplavni talas ovamo stići u noći

između srede i četvrtka, ili u četvrtak ujutro", kazala je Danica Leškova iz slovačkog Hidro-meteorološkog zavoda.

Ministar odbrane Slovačke Martin Glvač je poslao 353 profesionalna vojnika i tehniku da u slučaju poplave pomognu gde bude potrebno.

Iako su u nekim četvrtima postavljene barijere, Bratislava još neće proglasiti vanredno stanje pripravnosti zbog poplava. "Vodostaj Dunava još nije takav da proglasimo vanredno stanje. Još nije onako kako očekujemo u sredu ili četvrtak", kazao je gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: