Bandić opet osvojio Zagreb

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa 60,6 odsto glasova ubedljivo vodi nad kandidatom SDP Rajkom Ostojićem, prvi su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Izvor: Beta

Nedelja, 02.06.2013.

10:12

Default images

Ostojić je, prema tim neslužbenim podacima, dobio 37,2 odsto. On je priznao izborni poraz i čestitao Bandiću.

Izvesna pobeda Bandića nije iznenađenje, s obzirom na veliku prednost i podršku koju je Bandić dobio od većine učesnika izbora u prvom krugu, ali SDP, bude li se održao sadašnji trend, može reći da ima četiri najveća grada, kao i veći broj gradova i opština.

Za razliku od Zagreba, kandidati SDP-a su u vođstvu u Rijeci, Splitu, Osijeku, Vukovaru.

U Splitu vodi kandidat vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Baldasar, objavila je Državna izborna komisija. U Osijeku vodi kandidat vladajuće koalicije Ivan Vrkić, a u Rijeci kandidat SDP-a Vojko Obersnel, koji je i aktuelni gradonačelnik.

Sudeći po prvim rezultatima, aktuelni gradonačelnik Vukovara Željko Sabo s 53,23 odsto ima značajnu prednost nad kandidatom HDZ-a Ivanom Penavom koji ima 45,9 odsto. Penavi, po medijskim izveštajima, nisu pomogli ni autobusi kojima su građani s formalnim prebivalištem u Vukovaru dovođeni na glasanje.

HDZ se, pak, može pohvaliti da ima osvojeno preko polovine županija, gradova i opština.

U Rijeci Obersnel uverljivo vodi s 68,11 odsto ispred kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Hrvoja Burića za koga je glasalo 29,6 odsto birača.

U Splitu Baldasar je dobio 54,3 odsto, a kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević 43 odsto glasova.

U Osijeku Ivan Vrkić, kandidat grupe građana, kojeg podržava vladajuća koalicija, ima 52,3 odsto, a aktuelni gradonačelnik
Krešimir Bubalo 45,3 odsto glasova.

Prema rezultatima izborne komisije, na osnovu svih obrađenih biračkih mesta u Vukovaru, u tom gradu pobedio je aktuelni gradonačelnik
Željko Sabo iz SDP-a koji je osvojio 53,9 odsto, a kandidat HDZ-a Ivan Penava 45,22 odsto glasova.

U Hrvatskoj je održan drugi krug lokalnih izbora, na kojima će biti izabrano 11 župana, gradonačelnik Zagreba, 85 gradonačelnika i 164 načelnika opština. Pravo glasa u drugom krugu ima oko 3,3 miliona birača.

Nevladina organizacija GONG saopštila je posle podne da drugi krug lokalnih izbora protiče u atmosferi kršenja izborne tišine koja je na snazi do zatvaranja birališta u 19 časova i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore.

U drugom krugu bira se između dvojice kandidata koji su imali najviše glasova u prvom krugu. Posle prvog kruga izabrano je devet župana, 42 gradonačelnika i 263 načelnika opština, kao i svi zamenici načelnika, gradonačelnika i župana iz redova nacionalnih manjina.

Od sedam časova ujutro u Hrvatskoj je otvoreno 5.940 biračkih mesta, na kojima ukupno 3.312.121 građanin sa spiska birača bira 11 župana, gradonačelnika Grada Zagreba koji ima rang županije, 85 gradonačelnika i 164 načelnika opština.

DIK je do sada primio više prijava o kršenju izborne tišine, uglavnom putem SMS poruka ili preko mejlova i društvenih mreža.

Najveća bitka će se kao i u prvom krugu voditi u četiri najveća grada u kojima se kao u Splitu i Rijeci sučeljavaju kandidati vladajućeg SDP-a i opozicionog HDZ-a, dok se kandidat SDP Rajko Ostojić u Zagrebu suočava s nezavisnim kandidatom Milanom Bandićem.

U Osijeku se aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo iz Hrvatskog demokratskog sabora za Slavoniju i Baranju suočava s nezavisnim kandidatom Ivicom Vrkićem koga podržavaju SDP i Hrvatska narodna stranka.

U Istri se suočavaju koalicije na čelu s SDP-im i Istarskim demokratskim saborom, a u Vukovaru aktuelni gradonačelnik Željko Sabo (SDP) i HDZ-ov kandidat Ivan Penava.

Odlučivaće se i ko će biti načelnik u šest opština sa srpskom većinom - Gvozdu/Vrginmostu, Krnjaku, Dvoru, Gračacu, Trpinji i Jagodnjaku. U sedam sati će biti otvoreno 5.940 biračkih mesta, a na biračkom spisku je 3.312.121 građanin. Očekuje se da rezultati izbora budu poznati tokom večeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: