"Najvažnije je da nađemo balans"

Posle sastnaka lidera vladajuće koalicije o ekonomskoj situaciji, premijer Dačić kaže da je najvažnije da se nađe balans u smanjenju rashoda i štednji.

Izvor: B92

Nedelja, 02.06.2013.

09:18

Default images

Konsultacije lidera vladajuće koalicije, posvećene ekonomskoj situaciji i merama za njeno poboljšanje, završene su u 16:30.

Prethodno je predsedništvo Srpske napredne stranke ovlastilo lidera stranke Aleksandra Vučića da vodi razgovare sa koalicionim partnerima o poboljšanju ekonomske situacije u zemlji.

Sednici naprednjaka su, pored Vučića, prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministarka energetike Zorana Mihajlović i drugi članovi Predsedništva SNS-a.

Premijer Ivica Dačić je posle sastanka, odgovorajući na pitanje B92, rekao da se nastavjaju konsultacije o ekonomiji i merama koje treba preduzeti.

"To nije samo političko pitanje, već pitanje struke, šta je predlog, na koji način da sa jedne strane imamo budžetske uštede, odnosno uštede u domenu javne potrošnje ili kako se to moderno kaže štednja, a sa druge strane kako da dođemo do mera koje bi omogućile rast društvenog proizvoda, pokretanje indistrijske proizvodnje. Nije lako naći balans između te dve teme jer kad je reč o stručnoj javnosti postoje veoma različita mišljenja, često veoma suprotsavljena", rekao je Dačić.

On je dodao da su napravljeni pomaci u protekloj godini, kad je reč o stabilizaciji nacionalne valute, smanjenoj stopi inflacije.

"Dakle mi nemamo problem s budžetom u smislu da li ćemo imati para da ga finansiramo. Ideja je da se deficit što više smanji, a problem je nastao što su prihodi manji nego što je planirano. A to ima dva svoja segmenta, s jedne strane verovatno u nižem stepenu privredne aktivnosti, a sa druge strane moguće da taj deo sive ekonomije treba ozbiljnije shvatiti", rekao je Dačić.

Premijer kaže da zbog toga sada moraju da se smanje rashodi, pošto ako bi se to pokrilo novim zaduživanjem, došlo bi do rasta deficita.

"Zato treba naći jedan balans i to je tema svih ovih sastanaka. Moraće narednih dana i sastanci na druge teme i sa više učesnika", dodaje Dačić.

On navodi da je danas počela ozbiljna rasprava o tom problemu.

"Mi imamo dva zadatka. Ova vlada nije vlada koja krije probleme...mi smo mogli da kažemo sačekaćemo da se Kosovo rešava u sledećoj vlada. Tako je bilo svih ovih godina, uvek su problemi stavljani pot tepih i čekala se nova vlada. Sada imamo dva najvažnija pitanja. Prvo je da dobije datum za početak pregovora u članstvu u EU. Jer je to dobra vest za investitore i može nam pomoći u ovom drugom pitanju, a drugo pitanje jeste da ekonomski se stabilizujemo i da sledećih godina imamo rast ", kaže Dačić.

Dačić je podsetio na svoj ekspoze, rekavši da je to oduvek bilo opredeljenje ove vlade.

"Mi nismo u prilici da sečemo lako, jer mnoge zemlje na svetu kad imaju te probleme štampaju pare, jer su najvažnije zemlje na svetu. Ali mi nismo u toj situaciji i ne želimo to da radimo. Zato je nama neophodno i štadnja i podsticaj društvenog razvoja, u kojoj meri i kako je to moguće. To je sada tema za stručnu javnost i mi ćemo poslušati sve predloge ali na kraju mora da se prelomi i donese odluka", kaže Dačić.
Foto: Beta, Arhiva
Potpredsednica naprednjaka Zorana Mihajlović je rekla da će SNS insistirati na "jakoj fiskalnoj disciplini" u smislu da se moraju smanjiti rashodi. Ona je navela da će SNS uraditi sve kako bi stvorila podsticajni ambijent za investicije, kao i da će tokom leta biti formirana Kancelarija za brze odgovore.

Mihajlovićeva podseća da je neophodno smanjiti rashodnu stranu budžeta, kao i formirati Kancelariju za brze odgovore, kako bi se unapredio investicioni ambijent.

Ona je navela da bi kancelarija trebalo da bude formirana tokom leta i najavila da će SNS izvršiti analizu fiskalne konsolidacije, videti njene efekte i ako treba predložiti nove mere kako bi se rešili eventulani problemi. "Te mere i sve što nas čeka nije lako. Srbija se nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj situaciji i moramo da učinimo sve i svi zajedno da iz toga izadjemo. SNS smatra da su sve te mere lekovite za Srbiju", naglasila je Mihajlović.

Predsedništvo Srpske napredne stranke ovlastilo je Vučića da vodi razgovare sa koalicionim partnerima u kojima će insistirati na tri stava za poboljšanje ekonomske situacije - fiskalnoj disiplini, popravljanjuinvesticione klime i efikasnoj reformi javnih preduzeća, države uprave i rešavanju pitanje preduzeća u restrukturiranju.

Tokom prepodneva održana je sednice predsedništva SNS-a, posle koje su počeli razgovori Ivice Dačića, Aleksandra Vućića i Mlađana Dinkića.

Najavljujući sastanak s liderima SNS-a i URS-a, premijer i predsednik SPS-a, Ivica Dačić, izjavio je juče u Jagodini da će s koalicionim partnerima razgovarati o merama štednje za pokrivanje budžetskog deficita.

Premijer je kazao da je Srbija daleko od bankrota, ali da je ekonomska situacija teška. "Javna potrošnja mora da se smanji, ali je problem kod penzija i plata zato što su one male. Sigurno je da se teret krize ne može prevaliti samo na najsiromašnije, o tome ćemo razgovarati. Nama nije u cilju politika zamrzavanja ili smanjenja plata i penzija", rekao je Dačić.

Prema pisanju Blica, na koalicionom sastanku na vrhu moglo bi da bude reči ne samo o "zamrzavanju" i mogućem smanjenju zarada činovnika na svim nivoima i zaposlenih u državnim firmama, već i o izmenama Zakona o radu.

Kako se navodi, predlog je da se hitno olakša položaj poslodavcima koji su primorani da otpuštaju radnike, ali i da se otpremnine, koje će ubuduće morati da isplaćuju onima koji odlaze iz firme, računaju samo za godine staža kod tog poslodavca.

Takođe, vlada bi u ponedeljak mogla da odluče o izmeni postojećeg Zakona o penzijskom sistemu, kojima bi bilo predvidjeno da se destimuliše raniji odlazak u penziju, a stimuliše kasniji, piše Blic.

Moguće uštede će se, prema pisanju tog lista, naći i na stavkama budžeta kakve su subvencije firmama u restrukturiranju, ali i za nove programe koji su do sada prikazivani i kao strateški, a država više ne namerava da po svaku cenu daje garancije za javna preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: