Skupština Kosova o jugu Srbije

Skupština Kosova raspravlja o pravima Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

16:03

Default images

Tu tačku dnevnog reda predložio je poslanik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri, koji smatra da bi Albanci u tom delu Srbije trebalo da imaju ista prava kao Srbi na Kosovu.

Na sednici kosovskog parlamenta bilo je reči i o zaštiti prava Albanaca na prostorima bivše Jugoslavije, što bi, po predlogu premijera Hašima Tačija, trebalo da bude predmet ustavne regulative.

Tači je predložio da se kroz ustavne promene obezbedila briga kosovskih institucija za Albance koji žive u svim zemljama bivše Jugoslavije. On je podržao predlog rezolucije koju je podneo poslanik Haziri.

Na sednici koju prate i politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije, Haziri je obrazložući predlog rezolucije, rekao da ona treba da "omogući zaštitu i unapređenje prava Albanaca u Preševskoj dolini, da im olakša život i omogući slobodu kretanja iz doline do Kosova i nazad, da se ukinu takse osiguranja koje treba da plaćaju prilikom ulaska na Kosovo i da se otvore kancelarije u Prištini i Gnjilanu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: