Nesuglasice na sastanku u Briselu

Prištinska delegacija odstupila je od plana implementacije briselskog sporazuma u svih pet radnih grupa, saznaje Tanjug od svojih izvora u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2013.

00:17

Default images

Kako je Tanjugu rečeno, situacija je dramatična jer je Priština potpuno odstupila od plana sprovođenja sporazuma u svih pet radnih grupa.

Istom izvoru je rečeno i da beogradska delegacija ni za slovo neće odstupiti od onoga što je napisano u planu implementacije briselskog sporazuma.

U sedištu Evropske unije u Briselu su, posle popodnevne pauze, nastavljeni su nešto pre 19 sati pregovori timova za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Pregovori dva tima započeli su danas u 11 sati.

Na čelu beogradskog tima je šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je ujedno predsednik Odbora za implementaciju sporazuma koji je 19. aprila potpisan u Briselu.</a> Kosovski tim predvodi potpredsednica vlade Edita Tahiri.

Osim Vulina, u timu su i ministar pravde Nikola Slaković, generalni sekretar vlade Veljko Odalović i dva visoka funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, pomoćnik ministra Mladen Kuribak i zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Uporedo s razgovorom timova za primenu sporazuma, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu će se sutra voditi i tehnički dijalog o električnoj energiji i telekomunikacijama.

Premijer Srbije Ivica Dačić je u Evropskom parlamentu izjavio da će briselski sporazum biti u potpunosti sproveden, a da je rok za postizanje konačnog dogovora o struji i telefoniji sredina juna.

Pokret Samoopredeljenje najavio je da će u Prištini organizovati demonstracije na ulici, kao i u zgradi Skupštine u vreme rasprave o zakonu o ratifikaciju sporazuma između Kosova i Srbije.

Samoopredeljenje je pozvalo Demokratski savez Kosova da glasa protiv sporazuma jer je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina poslanika, odnosno najmanje osamdeset glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: