NVO u HR: Niko sa vrha nije osuđen

Niko od pripadnika državnog vrha Srbije nije osuđen za zločine počinjene u Hrvatskoj, saopštilo je nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

23:30

Default images

"I ovom prilikom apelujemo na institucije krivičnog gonjenja u Hrvatskoj i Srbiji da se na osnovu prikupljenih dokaza, izvedenih pred prvostepenom većem suda u Hagu procesuiraju počinioci ratnih zločina i na taj način pruži satisfakcija porodicama žrtava", navode Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir i nenasilje.

"Na tragu današnje odluke Haškog suda dolazimo do poraznog zaključka kako niko od pripadnika državnog vrha Srbije, uz izuzetak nižih komandanata JNA Miodraga Jokića i Pavla Strugara koji su osudjeni za Dubrovnik i Mila Mrkšića i Veselina Šljivančanina koji su osudjeni za vukovarsku bolnicu, nije osudjen sa zločine počinjene na teritoriju Hrvatske", navode Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Gradjanski odbor za ljudska prava i Centar za mir i nenasilje iz Osijeka.

Te organizacije podsećaju da se još čeka prvostepena odluka u predmetu Vojislava Šešelja za zločin počinjen na Ovčari.

One podsećaju da je za zločine iz optužnice, kojima su se teretili Simatović i Stanišić, a počinjeni su na teritoriju Hrvatske, hrvatsko pravosudje pokrenulo krivične postupke koji su u nekoliko predmeta rezultirali osudjujućim presudama u odsustvu optuženih, kao što su zločini u Baćinu na Baniji, Saborskom u Lici, Škabrnji kod Zadra i Dalju i Erdutu u istočnoj Slavoniji.

"Nažalost, i kod tih predmeta svedoci smo tek deklarativnog utvrdjenja krivične odgovornosti koja na kraju neće rezultirati materijalnim obeštećenjem žrtava i njihovih srodnika", ističu NVO.

Ovom prilikom izdvajaju se dva haška predmeta- protiv Milana Martića i Milana Babića, gde je pravosnažno utvrdjeno promovisanje zajedničke svrhe udruženog zločinačkog poduhvata, trajnog uklanjanja nesrba s delova teritorija Hrvatske sa sledećim učesnicima: Blagoje Adžić, Milan Babić, Radmilo Bogdanović, Veljko Kadijević, Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Franko "Frenki" Simatović, Jovica Stanišić i kapetan Dragan Vasiljković, ističu NVO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: