Na šta se sve žale Beograđani?

Na adresu beogradskog ombudsmana prošle godine stiglo je 677 pritužbi, od kojih je najviše bilo upućeno na rad komunalnih preduzeća i gradskih sekretarijata.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2013.

15:06

Default images

Kako se navodi u izveštaju o radu zaštitnika građana za prošlu godinu, koji je danas u Skupštini grada predstavila gradska ombudsmanka Dušanka Gaćeša, građani su se žalili na to da vlasnici opasnih pasa puštaju ljubimce bez povoca, da je velika buka na okretnicama gradskog prevoza, na raseljavanje zbog izgradnje mosta Zemun-Borča...

Pored toga, bilo je i pritužbi na ostvarivanje različitih prava iz oblasti socijalne zaštite, primenu zonskog tarifiranja usluge parkiranja, kao i na JKP "Beograd put" zbog, kako se ističe, lošeg kvaliteta izvedenih radova, ali i na JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" zbog obustave isporuke vode.

U izveštaju se navodi da je 2012. ombudsmanu podneto 112 pritužbi na javna komunalna preduzeća, 84 na sekretarijate grada, 36 na gradske opštine...

Prošle godine u instituciji zaštitnika građana primljeno je oko 2.200 građana, a telefonom se instituciji obratilo 5.600 građana.

Ombudsmanu su se građani najčešće obraćali pojedinačno, ali i kao grupe građana, odnosno skupštine stanara.

Kako se navodi u izveštaju na adresu ombudsmana stigao je "relativno" veliki broj zahteva, što je dokaz toga "da organi, odnosno subjekti kontrole, u skladu sa utvrđenim propisima koje primenjuju, ne mogu uvek sami da pruže adekvatnu zaštitu građanima".

"Institucija se u izveštajnom periodu posvetila rešavanju slučajeva kršenja i ugrožavanja ljudskih prava od strane uprave i javnih službi, nastojeći da, u skladu sa Odlukom o zaštitniku građana promoviše ljudska prava, dobru upravu i vladavinu prava", navodi se u izveštaju.

Na osnovu iznetih podataka, institucija zaštitnika građana potrošila je prošle godine 12,8 miliona dinara, od predviđenih 17,5 miliona dinara, od čega je za bruto plate zaposlenih utrošeno 10,7 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: