UN: Počast poginulim mirovnjacima

Ujedinjene nacije su danas odale počast za više od 100 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije, poginulih prošle godine na dužnosti širom sveta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.05.2013.

22:58

Default images

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je na ceremoniji polaganja venaca u sedištu UN rekao da je "duboko ožalošćen" podatkom da je ovo peta godina zaredom kako je više od 100 pripadnika mirovnih snaga izgubilo život na dužnosti.

"Priznajemo da je održavanje mira uvek rizično. Neidentifikovani napadači su nedavno presreli i ubili mirovnjake u Demokratskoj Republici Kongo, Sudanu i Južnom Sudanu, a plavi šlemovi su na Bliskom istoku pritvoreni", rekao je Ban.

Šef mirovnih trupa UN Edmund Malet je rekao da su 103 pripadnika mirovnih snaga poginula u Kongu, Darfuru i Abiei u Sudanu, Obali Slonovače i u drugim zemljama, a 2012. godine je ubijeno i osam civila koji su radili u okviru mirovnih misija.

U slučajevima kada nema mira koji bi pripadnici tih snaga trebalo da čuvaju, kao što je na istoku Konga gde plavi šlemovi samo posmatraju sukob, Ban Ki Mun i mirovno odeljenje pri UN su predložili organizovanje "interventne brigade" za neutralizovanje i razoružavanje grupa koje ugrožavaju mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: