EU:Sintetičke droge sve popularnije

Upotreba novih sintetičkih psihoaktivnih supstanci u Evropi ubrzano raste, objavio je Evropski monitoring centar za droge i zavisnost od droga.

Izvor: vijesti.me

Sreda, 29.05.2013.

21:04

Default images

Tome umnogome doprinosi i internet, navedeno je u saopštenju Centra.

Istovremeno je potrošnja marihuane i kokaina opala, a manje je i novih zavisnika od heroina, prenosi AFP.

Ne samo da se pojavljuju nova opojna sredstva, nego i novi načini njihovog uživanja, a internet predstavlja kako mehanizam rapidnog širenja novih trendova, tako i sve veće anonimno tržište droge, koje ima širok domet, stoji u saopštenju Centra, čije je sedište u Lisabonu.

U 2012. na tržištu droge su otkrivene 73 nove psihoaktivne supstance, prema 49 u 2011.

"Mnogi od proizvoda koji se prodaju sadrže mešavinu supstanci, a manjak farmakoloških i toksikoloških podataka o njima znači da je teže predvideti dugoročne zdravstvene implikacije njihove upotrebe", prenosi portal Vijesti.me.

Tako sve popularniji mefedron, poznat kao "droga za žurke", predstavlja mešavinu amfetamina, kokaina i ekstazija.

Današnje tržište droge sve manje počiva na supstancama na bazi biljaka iz udaljenih regiona, koje treba i dopremiti konzumentima u Evropi, stoji u izveštaju Centra.

Inače, oko četvrtina odraslih Evropljana je u nekom trenutku konzumirala nelegalna opojna sredstva.

Iako se u globalu praksa intravenoznog drogiranja smanjuje, dugogodišnje opadanje novih HIV pozitivnih Evropljana bi mogla da bude prekinuto zbog porasta narkomanije u Grčkoj i Rumuniji.

Svetla tačka u ovoj statistici je to što je tokom 2011. zbog konzumiranja nelegalnih opojnih sredstava lečeno rekordnih 1,2 miliona ljudi, konstatuje EMCDDA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: