Svaka druga žena izložena torturi

Svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, a od početka godine do 8. marta, 10 žena je ubio partner.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 29.05.2013.

23:27

Default images

U 2012. godini na taj način je nastradalo čak 28 pripadnica lepšeg pola.

Ove alarmantne podatke u utorak je iznela predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Stana Božović, upozoravajući da je u protekloj godini pružena pomoć za 9.325 žrtava nasilja u porodici.

Prema njenim rečima, u partnerskim odnosima najčešće se trpi ekonomsko, psihološko i seksualno nasilje.

"Rezultati Centra za socijalni rad ukazuju da je u protekloj godini pružena pomoć za 9.325 žrtava nasilja u porodici, od kojih je 4.838 dece i mladih", rekla je Stana Božović.

"Centri za socijalni rad izrekli su 491 meru zaštite, a evidentiran je 6.121 nasilnik, roditelj ili partner. Srbija se nalazi u velikoj socijalno-ekonomskoj krizi i svi relevantni rezultati istraživanja u proteklih nekoliko godina ukazuju da je na polju rodne ravnopravnosti neophodno još mnogo raditi".

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić takođe je rekla da će Savet raditi na tome da pitanje rodne ravnopravnosti bude vidljivije, odnosno da se unapredi svest javnosti o problemu rodne ravnopravnosti i dodala da mediji imaju veliku ulogu u tome.

Vlada Srbije je pripremila i ovih dana će uputiti republičkom parlamentu nacrt zakona konvencije Saveta Evrope o borbi protiv nasilja - KAVIO konvenciju.

"Time će se još više unaprediti zakonodavni sistem i institucije koje su nadležne u sprečavanju nasilja i pružanju pomoći žrtvi", rekla je Stana Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: