Mrkić: Kosovo nema pristup PSJIE

Kosovo, prema osnivačkom aktu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (PSJIE), nema pristup sastancima, izjavio šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Izvor: Beta

Sreda, 29.05.2013.

19:41

Default images

Ministar kaže da stoga Kosovo nije moglo da učestvuje regionalnom samitu u Ohridu.

Mrkić je novinarima u Beogradu rekao da će u Ohridu ipak 31. maja biti održan ministarski sastanak, u "gimnih" formatu i da Srbija nema ništa protiv toga da tome sastanku prisustvuje u ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

Gimnih formulu ministri spoljnih poslova EU koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke. Na takvim skupovima ispred učesnika je navedeno samo njihovo ime bez funkcije i oznake države.

"SEECP ima svoj osnivački akt koji poodrazumeva da u njemu mogu biti samo države članice. Kosovo po prirodi stvari, sve i da je država, nije član toga. Mi se svi pitamo da li sad još neko može da dođe, ko je po nekima država, po nekima nije država. Sledstveno osnivačkom aktu oni nemaju pristup tamo", rekao je Mrkić.

On je dodao da su svi očekivali da će posle briselskog sporazuma doći do potpune promene, ali i istakao da "nema reči o tome u tom sporazumu".

"Mi imamo zaključak Vlade u pogledu regionalnih organizacija i skupova u kojima se saglašavamo da predstavnici prištinskih vlasti učestvuju s tablom sa zvezdicom. Ima tu 26 regionalnih okupljanja i organizacija na kojima nema nikavih problema da dođe predstavnik Prištine", rekao je Mrkić.

Mrkić je rekao da je dogovoreno da se organizuje ministarski sastanak u "gimnih" formatu, koji je na okupljanjima zastupljen još od 1994. zbog protivljenja Grčke tome da Makedonija bude predstavljena tablom s natpisom Republika Makedonija.

"Saglasni smo da i Hodžaj bude tu", rekao je Mrkić.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov otkazao je danas sastanak šefova država i vlada jugoistočne Evrope, koji je 1. i 2. juna trebalo da bude u Ohridu. Prethodno su učešće otkazali predsednici Albanije i Hrvatske, Bujar Nišani i Ivo Josipović.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije bila pozvana da učestvuje na Samitu u Ohridu, zbog, kako su naveli kosovski zvaničnici, protivljenja Srbije i BiH.

Mrkić je rekao da su i druge države, pored Srbije, izrazile uzdržanost u pogledu toga da Jahjaga dođe na skup u Ohridu. Dodao je da može da razume da Makedonija ima teškoće u vezi sa samitom, jer u vlasti u Skoplju ima predstavnika Albanaca.

Danas je iz Zagreba saopšteno da je predsednik Hrvatske Ivo Josipović otkazao učešće na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Ohridu. Pre njega učešće na samitu je otkazao i albanski predsednik Bujar Nišani zato što Kosovo nije pozvano na Samit.

Juče je u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao da bi EU volela da vidi Kosovo na samitu u Ohridu, dok je prvi potredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nedolazak Kosova na Ohrid ima veze sa organizatorom Samita - Makedonijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: