HR: Marš za bračnu jednakost

U Zagrebu je održan Marš za bračnu jednakost u organizaciji gej udruženja Iskorak i Kontra, kojim traže pravo na istopolni brak i istopolnu vanbračnu zajednicu.

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2013.

08:47

Default images

Skup, koji je protekao mirno, obezbeđivalo je nekoliko desetina pripadnika specijalne policije, znatno manje nego gej paradu.

Koordinatorka udruženja Kontra Sanja Jurak za B92 kaže da je cilj marša da se ukaže na kršenje ljudskih prava lezbijki, homoseksualaca i biseksualnih osoba, odnosno onih koji žive u istopolnim zajednicama.

"Ono što se događa je to da jedna inicijativa koja potiče od Crkve, masovno je mobilizovala ljude protiv prava istopolnih parova na zaštitu njihovog porodičnog života. Ono što je u stvarno u Hrvatskoj je da istopolni parovi nemaju zaštitu porodičnog života kakvu uživaju heteroseksualni parovi. I mi smo organizovali jednu akciju kojom smo želeli od vlade da konačno, osim što su prepoznali da se radi o ljudskim pravima, da pokrenu i konkretne akcije vezane za poboljšanje zakonske zaštite istopolnih brakova", kaže Jurak za Radio B92.

Organizatori inicijative "U ime porodice" kažu da su skupili milion potpisa za referendum o tome da se brak definiše isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Srbija priprema teren da reguliše status LGBT zajednice, a 4. juna će biti predstavljen model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, pišu "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: