VB: Uhapšen 10. osumnjičeni

Uhapšena je i deseta osoba osumnjičena za ubistvo vojnika u Londonu, a oko 1.000 ultradesničara protestovalo je u blizini Kameronove kancelarije .

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.05.2013.

14:17

Default images

Danas je uhapšen jedan 50-godišnjak i to pod sumnjom za saučesništvo u ubistvu 25-godišnjeg britanskog vojnika Lija Rigbija, u blizini kasarne u Vuvič prošle srede usred Londona.

Kako je ranije danas saopštila britanska policija, troje od ukupno deset uhapšenih zbog ubistva vojnika usred Londona prošle nedelje, pušteni su na slobodu uz kauciju.

Uhapšeno je ukupno deset osoba zbog umešanosti u smrt 25-godišnjeg britanskog vojnika Lija Rigbija u blizini kasarne u Vuvič prošle srede usred Londona.

Rigbi je poreklom iz Mančestera i trenutno je radio u Londonu u ekipi za vojnu regrutaciju i u trenutku napada, vojnik nije nosio uniformu.

Počinioci su uhapšeni i oni su preobraženi britanski muslimani iz nigerijskih hrišćanskih porodica i nalaze se pod oružanom stražom u odvojenim bolnica u Londonu.

Dvojica glavnoosumnjičenih, britanski državljani afričkog porekla Majkl Adeboladžo (28) i Majkl Adebovale (22) nalaze se u bolnici zbog povreda koji su zadobili u policijskoj akciji hapšenja, prenela je agencija AFP.

Adeboladžo je uhvaćen na video snimku kako nosi krvave noževe i sataru nakon napada na vojnika Lija Rigibija u sredu u Vulviču na jugoistoku Londona i govori da ga je ubio, jer britanski vojnici ubijaju muslimane.

On i Adebovale se nalaze u stabilnom stanju u odvojenim bolnicama pod stražom, pošto je policija prilikom privođenja na njih pucala. Osumnjičeni još nisu dovoljno jaki da ih ispitaju detektivi.

"U stabilnom su stanju, i da, biće formalno intervjuisani u istrazi kada to bude bilo moguće", naveo je danas Skotland jard.

Njihove izjave tokom napada, koje su zabeležile kamere, izazvale su napetost u britanskom društvu, a ovih dana napadnuto je nekoliko džamija uz povećan broj incidenata protiv muslimana.

Oko 1.000 pristalice desničarske Engleske odbrambene lige protestovali su dana u blizini Dauning strita, mašući engleskim zastavama uz transparente na kojima je pisalo "nema predaje".

Vođa EDL Tomi Robinson obratio se skupu, uglavnom muškarcima od kojih su mnogi uzvikivali "Muslimanske ubice skloniti s naših ulica".

"Oni su imali svoje arapsko proleće. Vreme je za englesko proleće", rekao je Robinson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: