"Pozicije Srbije sada mnogo bolje"

Pozicije Srbije sada su mnogo bolje nego pre mesec dana i postoje zaista velike šanse da dobijemo datum, kazao je za Novosti premijer Ivica Dačić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

22:34

Default images

Premijer najavljuje i užarenu diplomatsku ofanzivu Beograda u narednim danima, kako bi Srbija obezbedila najširu moguću podršku za nastavak naših evropskih integracija.

"Očekujemo i da Litvanija, konačno, kao poslednja zemlja EU, 14. juna ratifikuje SSP, a narednih dana ugostićemo i nemačke parlamentarce. Za sada se stvari odvijaju u pozitivnom smeru", kaže premijer Srbije.

"Preduslov za zeleno svetlo Evropskog saveta je da se plan implementacije sprovodi u dogovorenim rokovima, odnosno da za sada počne primena rešenja postignutih o policiji i pravosuđu", rekao je Dačić kao odgovor na pitanje šta konkretno Srbija do kraja juna mora da ispuni kako bi dobila datum.

Na pitanje hoćemo li dobiti garancije da će sporazum biti statusno neutralan i da će Srbi s Kosova moći da glasaju sa našim dokumentima, premijer kaže:

"Oko toga se upravo vode razgovori sa ključnim partnerima u EU, jer želimo da stvari budu potpuno jasne, kako ne bismo došli u situaciju da neko sutra pogrešno tumači ono o čemu se dogovaramo. Za nas je važno da još jednom ponovimo da su svi ovi dogovori statusno neutralni, da ne menjaju našu poziciju u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".

Na konstataciju novinara "Novosti" da je Priština i do sada, u više navrata, pokušavala da "na terenu“ drugačije tumači i primenjuje postignute dogovore, Dačić je rekao:

"Protivićemo se svakom pokušaju da se na mala vrata, ispod žita, afirmiše nezavisnost Kosova. Mi ćemo, naravno, primenjivati sve postignute dogovore, ali se u njihovoj primeni mora poštovati princip statusne neutralnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: