Sutra pare za lek za Gošeovu bolest

Mališani oboleli od Gošeove bolesti ponovo ne primaju terapiju, jer lek nije na vreme nabavljen. U Ministarstvu zdravlja tvrde da će problem biti rešen sutra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

18:55

Default images

Davor Duboka je otac četvorogodišnjeg dečaka, koji boluje od retkog poremećaja metabolizma. Dečak već nedelju dana ne prima terapiju, a pošto je reč o retkoj bolesti, nema kliničkih studija o tome kako će to što ne uzima terapiju uticati na zdravlje dečaka.

"Ja mogu da kažem šta se dešava kada se lek uzima, a to je da je moje dete mnogo zdravije, da se jetra i slezina, koje su kod Gošeove bolesti uvećane, smanjuje, da se krvna slika poboljšava, da problema sa kostima do kojih može da dođe ima manje ili ih nema uopšte, uz redovno uzimanje terapije", rekao je otac obolelog dečaka.

U republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje kažu da leka nema, jer još nije stigao novac za njegovu nabavku.

"Činjenica je da tog leka nema zato što tender kasni, jer Ministarstvo zdravlja ili Uprava za trezor, u skladu sa zaključkom Vlade, još nije prenelo dopunskih 65 miliona dinara Fondu, koji sprovodi samo tehničke poslove obezbeđivanja lekova putem tendera. Bez namenskog novca za tu svrhu, a radi se o 65 miliona dinara za lečenje šestoro dece, tender se ne može raspisati, jer to je slovo i duh zakona", saopštio je RFZO.

Ministarka zdravlja, međutim, kaže da je ministarstvo još pre mesec dana zahtev za isplatu novca poslalo Upravi za trezor. Tvrdi da će najkasnije sutra Republičkom fondu na račun leći 74 miliona dinara za nabavku leka za Gošeovu bolest.

"Mi smo danas najdirektnije razgovarali na svim instancama gde je to stalo, vama je jasno da je deficit para realnost u kojoj živimo, ali ova deca će lek dobiti i Fond će nabaviti vrlo brzo terapiju za ove mališane", navodi Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka takođe kaže i da će neophodni lek, koji postoji kod samo jednog dobavljača, biti nabavljen po hitnoj proceduri, kako deca ne bi čekala još najmanje dvadeset dana da se obavi tender za javnu nabavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: