Đilas: Ne plašim se ničega u životu

Članovi DS-a, kada izlaze u javnost, trebalo bi manje da kritikuju stranku. Mnogi još ne mogu da prihvate da sam ja na čelu stranke, kaže Dragan Đilas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

10:02

Default images

Predsednik DS kaže da će vremenom svi prihvatiti da je on sada lider DS i navodi da je ta stranka morala da se promeni, pošto je izgubila prethodne izbore.

Đilas kaže da to što ima više kandidata u trci za predsednika Gradskog odbora DS u Beogradu ne znači da postoji raskol u stranci, već se radi o demokratiji.

Na pitanje da li se pribojava da bi mogla da bude pokrenuta istraga povodom trošenja novca prilikom izgradnje Mosta na Adi, Đilas kaže da se "ne plaši ničega u životu".

Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, tvrdi da Srpska napredna stranka nije utihnula s pričom o istrazi o sredstvima utrošenim za Most na Adi, već da su dolaskom na vlast bili preokupirani drugim stvarima i da su se polako stvorili uslovi da i čuveni most dođe na red. U razgovoru za "Kurir" Stefanović je rekao da nema nedodirljivih i da će odgovarati svako ko se ogrešio o zakon, pa makar to bio i Dragan Đilas.

Đilas navodi da "ne komentariše pisanje Kurira".
Foto: B92
"Sve što bilo ko izjavi u 'Kuriru' za mene ne postoji. Most košta 160 miliona evra, svaki dinar se zna gde je otišao, komisija izabrala idejno rešenje sa akademikom Hajdinom na čelu“, rekao je Đilas i dodao da je ponosan na taj projekat, pošto su u Beogradu smanjene gužve, i da će ove godine biti završene i sve pristupne saobraćajnice.

Govoreći o izborima u Kosjeriću, gde je koalicija SNS, DSS i NS, prema obrađenim rezultatima sa svih 29 biračkih mesta u Kosjeriću osvojila 48,39 odsto, a DS-LDP 18,05 odsto, Đilas kaže da je zadovoljan rezultatima. Ipak on navodi da nijedni lokalni izbori ne mogu da budu prikaz onoga što bi moglo da se desi na republičkom nivou.

"Nijedno mesto zasebno ne može biti reper. Tu se stranke maksimalno aktiviraju, tako da to nije realnost..Najviše treba da se zabrine SPS i URS jer imaju 11 posto. Tamo nemaju baš neku podršku", kaže Đilas.

Dokaz za to da lokalni izbori nisu reper je i podatak da je SPO osvojio 8 posto glasova, što nikada ne bi uspeli na republičkom nivou, kaže Đilas. On dodaje da će se na izborima, kada ih bude, pokazati ko ima koliku podršku građana.

"Ne obraćam pažnju na istraživanja, izbori su jedino merodavno mesto. Ali ako pratite Ipsosova istraživanja, svakog meseca raste podrška DS. Pre smo imali drugačiji odnos medija prema nama. Danas, posle godinu dana progona, mi imamo 17-18 posto. Kako dolaze ove teme, na kojima ćemo pokazati šta znamo, rejting će samo rasti", kaže Đilas i dodaje da su svesni da su izgubili poverenje jednog dela građana, ali da rade na tome da to poverenje vrate.

"Mi smo se već vratili. Ljudi će početi da slušaju šta mi govorimo. Ta kampanja vlasti, u jednom trenutku će neko reći - pa dosta je, evo već godinu dana su na vlasti, više nije kriva DS, mora da se krene dalje, da preuzmu odgovornost“, kaže Đilas i dodaje da sa ovim ministrima koji su sada u vladi, Srbija ne može napred i da kako to građani budu shvatali, tako će i rasti podrška DS.

Đilas dodaje da se DS zalaže za to da se napravi konsenzus oko bitnih pitanja u zemlji, oko Kosova, ekonomije, pošto je nemoguć taj sistem u kome svaka nova vlada poništava ono što je prethodna postigla.
Foto: B92
Na pitanje sa kim želi DS da sedne "da se dogovori", Đilas kaže da može da govori sa svima koji žele da pričaju.

"A ne da uvedete jedne mere, pa onda bankrotiramo, pa druge mere...nemamo dogovora šta hoćemo u ekonomiji, a šta u obrazovanju...mora da se napavi dogovor oko tih stvari“, kaže Đilas.

On kaže da mora da se napravi nacionalni dogovor, da se utvrdi gde Srbija treba da bude za 30 godina. Treba da se pozovu i predstavnici Crkve i SANU, kako bi neke mudre glave, a ne samo političari, došli do rešenja. Đilas dodaje da je red na najvećoj stranci da inicira i podstakne taj nacionalni dogovor, da to ne može opozicija.

Predsednik DS navodi da ako se ovako nastavi, da će biti samo još veća kriza.

"U Beogradu je duplo veći broj ubistava...Je l' ste videli maturante? Svi su polupijani, imaju alkohol u rukama. Kako ta deca da sutra budu bolji ljudi?“, pita se Đilas. On dodaje da je Mlađan Dinkić pre pet meseci govorio o tome kako dolaze investicije, a tih investicija sada nema.

Đilas kaže da DS neće biti opozicija koja samo kritikuje, već će prihvatiti rešenja za koja smatra da su dobra.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Đilas navodi da je budžet Beograda smanjen i da kada je bio u Beču, gradonačelnik ovog grada je bio šokiran da Beograd raspolaže sa 20 puta manjim budžetom. Đilas je konstatovao da nije moguće da su prevoz i vrtići u Beču 20 puta bolji.

Na konstataciju novinarke B92 Suzane Trninić da jesu, Đilas je rekao da može sa Suzanom da ode do prvog državnog obdaništa da provere, a onda će joj njegova stranka i platiti put do Beča da proveri kakva je situacija tamo.

"Pogledajte, 65.000 dece ide u obdanište, u najboljim mogućim uslovima. Uložili smo desetine miliona evra u to", rekao je Đilas. "Ne možete da mi kažete da u Beogradu nije bolje sada nego pre četiri godine. U Beogradu je najmanja stopa nezaposlenosti. Ne živi se dobro. Ali može da se reši tako što ćemo da zaposlimo ljude. To malo para što imamo uložimo u poljiprivredu, energetiku—a ne da dele pare na lokalu. Kostić je napravio super posao sa šećeranama. Zar nije u redu da država, pošto mu je oprostila dugove, sada naplati“, kaže Đilas.

Đilas navodi da zbog novih povećanja poreza ministar finansija treba da da ostavku, a ne da uvodi nove mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: