Utisak: Nikolić se drži ovlašćenja

Gosti Utiska nedelje saglasili su se da se predsednik Nikolić, za godinu, koliko je na toj funkciji, ponašao u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima.

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2013.

21:16

Default images

Ekonomista Miroslav Prokopijević je rekao da se Nikolić "nije mešao u sve i svašta kao prethodnik", i da se držao svojih nadležnosti. "Nekako su te cipele u kojima je malo prevelike za njega", ocenjuje Prokopijević.

Istoričar Dragomir Anđelković napominje da ovlašćenja predsednika nisu velika, ali je dobro što se Nikolić drži svojih ovlašćenja. On pozdravlja to što se "na taj način stvari vraćaju u institucije".

"Ono što ne podržavam su krivudava istupanja", rekao je Anđelković i napomenuo da je od Nikolića očekivao dosledniji nacionalni stav, kao i da će biti manje fleksibilan kad je u pitanju KiM. On smatra da Nikolić ponekad ima gafove i kao primer je naveo kada je za Srbe u BiH upotrebio naziv "Bosanci". On je ocenio da je to bilo nepotrebno unošenje razdora između RS i Srbije, i zamerio mu na nekim izjavama.

Profesor FPN Dušan Pavlović se saglasio da se predsednik Srbije ponašao u skladu sa onim što su mu ustavna ovlašćenja i da nije mnogo uradio. "Ali ne postoji garancija da se neki budući predsednik ne ponaša kao prethodni (Boris Tadić)".

Profesor Pavlović, koji je jedan od članova odbora Nove stranke, koji je pisao njen politički program, napomenuo je da je jedna od ideja u tom programu, a koja se tiče reforme političkih institucija, da se predsednik bira u skupštini. Profesor objašnjava da bi na taj način bio smanjen uticaj predsednika na Vladu. "Bilo ko, ko se bira direktno, smatra da mu je narod dao mandat da nešto bitno uradi", kaže Pavlović dodajući da bi biranje predsednika u parlamentu značilo i to da "svaki budući neće smatrati da ima mandat naroda da se meša". Predsednik Nikolić se ne meša, ali, kako je rekao Pavlović, to je incident i ne znači da će se neki sledeći isto ponašati. "Neophodna je ustavna garancija", kaže Pavlović.

On je objasnio da bi tako predsednici, kao u mnogim zemljama, predstavljali politiku jedne zemlje, bili malo više od ambasadora, i ne bi imali ingerencije da postavljaju ljude, da ministrima prete.

"Dačić slabiji od Vučića"

Pavlović ocenjuje i da bi na mestu premijera trebalo da bude najjača osoba, a da je to danas prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. On je ocenio da premijer Dačić prihvata rešenja koja mu nameće SNS, zato što ta stranka može u svakom trenutku da raspiše izbore, a da u toj "nekoj drugoj vladi može da ne bude Dačića", a dodao je i afere koje se vežu za premijera.

Anđelković, takođe, tvrdi da je položaj Dačića slabiji od Vučićevog, ali dodaje da "Dačića ne treba potceniti". "Njegov položaj je slabiji od Vučićevog, ali nije potpuno marginalizovan". Anđelković smatra i da bi lider naprednjaka trebalo da bude premijer.

On se saglasio s Pavlovićevim mišljenjem da bi vlada trebalo da bude kancelarska, ali dodaje da ne zna da li je to moguće i u našem sistemu, u kome ima mnogo partija.

"Čekaće da bankrotiramo"

O najavljenom zamrzavanju plata i penzija, ekonomista Prokopijević kaže da nijedan političar to ne bi uradio. On je ocenio da će vlast menjati izjave, i da na kraju ništa neće uraditi. "Čekaće da bankrotiramo, što se već desilo", kaže Prokopijević uz napomenu da se to desilo 21. januara 1994. godine.

Ekonomista smatra da taj predlog nije dobar, jer se na taj način neće smanjiti trošak države.

Prokopijević je rekao da je i najavljeno ukidanje pretplate u službi dobijanja još kojeg procenta i popularnosti.

Plate treba da se zamrznu na neko vreme, i vlada ima dobre argumente da to uradi, jer ako to ne uradi sada, moraće u budućnosti, kaže Pavlović. "Nenormalno je da u državi javni sektor ima veće plate nego privatni", kazao je on i dodao da u vladi treba da se pojavi neko ko će da kaže: odmrznućemo ih kad se izjednače plate, i privatni sektor stigne javni.

Anđelković je, govoreći o ulozi prvog potpredsednika Vlade, rekao da Vučić može da utiče na donošenje ekonomskih odluka, ali da ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, svakako, nije statista.

Sagovornici Olje Bećković saglasni su u7 shvatanju da su potrebne obimne izmene, pre svih - izbornih zakona u Srbiji, kako bi se ojačale institucije u Srbiji.

Pavlović: Pisao sam program, nisam član Nove stranke

Dušan Pavloviæ (Foto: B92, arhiva)
Profesor Pavlović je, na početku emisije, rekao da je pisao politički program Nove stranke, da sedi u odboru koji se bavio tim pitanjem (ekonomskim programom, reformom političkih institucija, pravosuđa), ali da nije član te stranke, jer "ne želi da bude političar". "Ali želim da pomognem... Ponudio sam svoju intelektualnu podršku", kazao je Pavlović dodajući da ranije nije učestvovao u pisanju programa nijedne stranke, odnosno da nije imao takve ponude.

"Hteo sam samo neke od mojih ideja da proguram u javnost, ne samo na ovaj način, kroz istupanje u javnosti", kaže Pavlović. On je dodao da postoji ogromna podudarnost njegovih stavova sa onim što Nova stranka zagovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: