Džafari: Sirija će se braniti

Sirija će odgovoriti na svako buduće ugrožavanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je ambasador Sirije pri UN Bašar Džafari.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2013.

22:19

Default images

Sirija je u utorak saopštila da je uništila jedno izraelsko vozilo koje je prešlo liniju prekida vatre na Golanskoj visoravni i kretalo sa ka selu Bir-Ađam, gde se nalaze sirijski pobunjenici.

Džafari je u pismu, koje su danas dobili predstavnici Saveta bezbednosti UN, naglasio da njegova zemlja namerava da u slučnim situacijama uvek iskoristi svoje pravo sa samoodbranu.

On je naveo da se Izrael meša u sirijska unutrašnja pitanja, tako što pruža logističku pomoć "naoružanim terorističkim grupama".

On je naglasio da Sirija od Saveta bezbednosti očekuje da stavi tačku na izraelska kršenja dogovora, postignutog 1973. godine, posle izaraelsko-arapskog rata.

Izrael je negirao ovonedeljne optužbe Damaska i naveo da je na izraelski džip u utorak bila otvorena vatra, dok je bio u noćnoj patroli na izraelskoj strani linije prekida vatre.

Mada je Sirija navela da je uništila vozilo, Izael je saopštio da je džip samo oštećen.

Izrael je 1967. godine okupirao Golansku visoravan, oblast na jugozapadu Sirije, a anektirao je u decembru 1981. Ovu aneksiju osudio je Savet bezbednosti UN i međunarodna zajednica je nikad nije priznala.

Posle izaraelsko-arapskog rata 1973. Sirija je povratila grad Kuneitra i okolinu, i to naziva "Oslobođenom zonom" u odnosu na ostali deo teritorije koji je i dalje pod izraelskom okupacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: