Zemljotres 8,2 - tresla se i Moskva

Rusku oblast Sahalin pogodio zemljotres 8,2 stepena po Rihteru. Naknadni potresi osetili se u Moskvi i u Evropi. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2013.

08:52

Default images

Ruske vlasti izdale su upozorenje na cunami za oblasti Sahalin i Kurilska ostrva, zbog zemljotresa čiji je epicentar bio u Ohotskom moru, ali su posle to upozorenje povukle. Naknadni zemljotresi takođe su bili veoma snažne magnitude jer su se osetili čak u Moskvi koja je od te oblasti udaljena 9.000 kilometara.

Kako prenosi Raša tudej, stanovnici Moskve panično su zvali nadležne službe prijavljujući da su osetili vibracije i tremor zbog kog se pomerao nameštaj. "Neki su čak i napustili svoje stanove, iz bezbednosnih razloga", rekao je neimenovani izvor iz hitnih službi agenciji Interfaks.

Iako seizmlozi kažu da magnituda naknadnih potresa koji su se osetili u Moskvi nije mogla da bude veća od 1 stepena, prema izveštajima Moskovljana, osetila su se najmanje tri potresa, dva jača i jedan slabiji. Mnogi su ostavljali i poruke na Tviteru "da potresi nisu bili jaki, ali da su se stvari okačene po zidovima tresle", kao i "da se i te kako treslo na četrnaestom spratu jednog tržnog centra".

Šef kriznog štaba Agencije za hidrometeorološka istraživanja Anatolij Cugankov rekao je da su se naknadni potresi osetili, osim u Moskvi, i u Nižnjem Novgorodu, ali i u Evropi, na primer u Rumuniji. "Skoro ceo kontinent se tresao", dodao je on.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da su sve službe na visokom nivou pripravnosti. "Posebna pažnja usmerena je na oblast epicentra. Pratićemo naknadne potrese. U ovom trenutku apsolutno nema opasnosti od cunamija, nijedna zgrada nije srušena, nema povređenih i ljudi nisu u opasnosti", kazala je portparolka miniistarstva Irina Rosius. Naučnici, s druge strane, navode da nema ničeg neuobičajenog kod ovih zemljotresa i dodaju da oni potresi koji se dogode na tako velikoj dubini, poput ovog, koji je bio na 600 kilometara, imaju tremore koji se mogu osetiti i na velikoj udaljenosti od epicentra.

U međuvremenu, seizmičari su najavili da se može očekivati da još jedan snažan zemljotres jačine preko 7 stepeni Rihterove skale pogodi istu oblast za nekoliko dana.

Kurilska ostrva, koja je danas pogodio snažan zemljotres, su vulkanski arhipelag u ruskoj Sahalinskoj oblasti. Prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od japanskog ostrva Hokaido do poluostrva Kamčatka, razdvajajući Ohotsko more od severozapadnog Pacifika. Ovom arhipelagu pripada 56 ostrva i više stena. Na njemu postoji 39 aktivnih vulkana, navodi se na sajtu Vikipedije.

Na Kurilskim ostrvima živi oko 16.700 ljudi. Većina se bavi ribarstvom.

Snažni zemljotresi pogodili su danas i Severnu Kaliforniju i ostrvsku državu Tongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: