Vlada Kosova usvojila plan primene

Vlada Kosova usvojila je Plan primene sporazuma koji je u sredu u Briselu prihvaćen u načelu od premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija.

Izvor: Beta

Petak, 24.05.2013.

19:20

Default images

Premijer Tači je rekao da je plan koji je usvojen u sredu, u suštini, kompromis kojim je obezbeđeno da to što je dogovoreno posluži svim građanima, kako na severu tako i na jugu Kosova.

"Ovim sporazumom Kosovo je dalo idealnu šansu našim građanima na severu da postanu neraskidivi deo našeg društva", rekao je Tači.

Tači je rekao da je plan tako koncipiran da treba da bude ostvaren u roku od šest meseci, odnosno do kraja godine.

Tači je na sednici Vlade kazao da je ovim planom Kosovo "drugi put izvojevalo najteže bitke" u sprovođenju ovog sporazuma.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je naveo da je dogovoreno da zajednica srpskih opština bude funkcionalna samo nakon održavanja lokalnih izbora i pošto se strukture bezbednosti i pravosuđa budu integrisale u jedinstveni kosovski sistem.

“To će omogućiti da se na severu Kosova uspostavi ustavni poredak i povrati vladavina zakona Republike Kosova”, kazao je Tači.

“Ovaj dogovor obuhvata plan primene u potpunosti, uključujući vremenske rokove, aktere sprovođenja sporazuma što se šest glavnih elemenata tiče, a to je regulisanje zakonskih okvira, asocijacija, policija, pravosuđe, lokalni izbori i opšte odredbe”, dodao je kosovski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: