Ubistvo iz odbrane teško dokazivo

Slučaj Saška Bogoskog, koji je u svojoj kući ubio provalnika sa pet uboda nožem, otvara pitanje koliko je ubistvo iz samoodbrane dokazivo u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2013.

07:18

Default images

Blic piše da je Bogoskom juče određen pritvor od 30 dana i podseća da se to ubistvo desilo u utorak oko ponoći na Julinom brdu. Bogoski, koji je priveden, prekoračio je, prema policijskom izveštaju, nužnu odbranu.

Bivši sudija Ivan Bajazit kaže za taj list da se ubistvo iz samoodbrane u Srbiji izuzetno teško dokazuje, dok su tužioci restriktivni i u sudskoj praksi se izuzetno često tumači na štetu napadnutih.

Sudovi u Srbiji ubistvo iz samoodbrane vrlo restriktivno kažnjavaju, čak i ako je zakonski tačno definisano šta je nužna odbrana i da se za ubistva u ovakvim okolnostima mora doneti oslobađajuća presuda, pojašnjava Bajazit.

"Čak je delo ubistvo iz samoodbrane zakonski prošireno i na čuvanje imovine. Uprkos svim zakonskim odredbama, tužilaštvo nikada neće da krene od osnovnog dela, napada, i nikada ne rekonstruiše nužnu odbranu. Oni to ostavljaju sudu, te odredbe samoodbrane se vrlo teško primenjuju i zaista su retki slučajevi u praksi da sud oslobodi ubicu čak i ako su okolnosti samoodbrane", ističe Bajazit.

Bivši sudija Goran Obradović kaže da se u drugim državama nužna odbrana tumači šire, tako da ubistvo razbojnika smatraju bez suđenja za nešto što nije krivično delo.

Advokat Nebojša Perović kaže da je uvek prisutna polemika o tome da li je došlo do stvarne nužne odbrane.

"U ovakvim slučajevima sud se dosta oslanja na nalaz veštaka. Pitanje je u kom stepenu je smanjena moć rasuđivanja i u kom stepenu je prisutan efekat straha i besa. Vrlo je teško proceniti koliko napadnuti može da kontroliše svoj postupak i u kom trenutku on brani sebe i porodicu", ističe Perović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: