U Siriji 300 balkanskih mudžahedina

Sa Balkana u Siriju je otišlo oko 300 mudžahedina, najviše iz BiH, Albanije, Makedonije i iz Srbije, odnosno Sandžaka, javlja Srna.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2013.

13:16

Default images

Broj državljana BiH koji se bore na sirijskom ratištu, uglavnom kao pripadnici zloglasnog fronta Al-Nusara, koji je označen kao teroristička organizacija, daleko je veći od onog koji se pominje u medijima, tvrde u obaveštajnim službama, javila je Srna.

Kad je reč o BiH, oko polovina mudžahedina koji se bore u Siriji je iz Sarajeva i okoline. Oni se okupljaju u jednoj kući u sarajevskom naselju Butmir, koju je vehabija Nusret Imamović kupio od crnogorskog državljanina Seada Redžematovića, koji je kasnije deportovan u Crnu Goru, preneli su banjalučki mediji.

Kao pripadnik selefijskog pokreta Redžematović se pre nekoliko godina zbližio sa Imamovićem, nakon čega je od zarađenog novca sagradio veliku kuću u blizini aerodroma u Sarajevu.

Kuću je potom, na Imamovićevo insistiranje, pretvorio u mesdžid za "braću vehabije".

Osim toga, njihovo prisustvo primećeno je na većim skupovima organizovanim u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Druga grupa vehabija okuplja se u kući Bajre Ikanovića u Hadžićima. Ikanović je optužen za terorizam i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Treće mesto za okupljanje je u Konjicu, u kući Semira Čelebića, koji na internetu često koristi ime Semi el Konjici.

Kada pređu u Siriju, mudžahedini imaju obuku za različite specijalnosti, a kada se vrate u BiH, odnosno na Balkan, imaju tretman "ratnih veterana", obučenih za različite vidove terorizma u slučaju eventualnih sukoba.

Izvor agencije tvrdi da Amerikanci imaju "tolerantan odnos" prema mudžahedinima, kao i 1992. godine - kada su dolazili u BiH, samo se u BiH o tome godinama ćuti. Međutim, nakon što su počele da se objavljuju smrtovnice, o tome se moralo javno progovoriti.

BiH je 1992. godine bila "uvoznik", a sada je četvrti "izvoznik" radikalnih islamista u svetu, odmah nakon Tunisa, Libije i Avganistana.

Inače, bosanski mediji su proteklih dana javili da su na ratištu u Siriji poginula dvojica državljana Srbije iz Sandžakam i Rožajac Adis Salihović, koji je poginuo u bombaškom napadu. On se u Siriji borio pod imenom Ebu Merdija. Poginuo je u istoj akciji sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Ber.

Na sirijsko ratište otišla su 52 državljanina BiH, pripadnika selefijskog pokreta, a tamo su uglavnom pristupili jedinici En-Nusra, koju američka administracija označava kao terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom.

Mediji u Federaciji BiH prenose da se dobrovoljci za učešće u ratu u Siriji okupljaju u turskom gradu Antakiji, a potom organizovano odlaze do tursko-sirijske granice.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ saopštili su ranije da su saslušali osam lica povezanih sa organizovanim odlaskom državljana BiH na ratište u Siriju, gde se priključuju terorističkim organizacijama bliskim Al Kaidi.

Trojica saslušanih su iz Sarajeva, trojica iz Zenice, a dvojica iz Mostara.

Prema saznanjima obaveštajnih službi, iz Evrope je na ratište Sirije otišlo oko 1.000 mudžahedina, najviše iz Njemačke, Belgije, Danske i Luksemburga. Ove zemlje su zabrinute zato što se mudžahedini vraćaju obučeni za različite vrste terorističkih aktivnosti.

Kao primer navodi se hapšenje muslimana iz Nemačke Nihada Ćosića, koji se borio na pakistansko-avganistanskoj granici.

Nemačka vlada gleda na to kao dokaz da se spremaju ozbiljni teroristički napadi širom ove zemlje, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: