Stokholm:Goreli restoran, vozila...

Grupe mladih zapalile su protekle noći u predgrađima Stokholma restoran i više od 30 automobila, u neredima koji već danima potresaju švedsku prestonicu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.05.2013.

09:46

Default images

Portparol policije Šel Lindgren izjavio je da je prošle noći u zapadnim i istočnim delovima Stokholma zapaljeno najmanje 30 automobila. Vatrogasci su rekli da se nikada nisu suočili s toliko požara u isto veme.

Učesnici nereda spalili su i jedan restoran u Skogasu, petnaestak kilometara južno od Stokholma.
Beta-AP
Lindgren je rekao da je jedna 16-godišnja devojka privedena zbog sumnje da je planirala da podmetne požar, ali je posle puštena kući.

Prethodnih dana na meti vandala našli su se kulturni centar, jedna škola, dom za stare, i to uglavnom u delovima grada koji naseljavaju imigranti. Grupe mladih bacale su i kamenice na policiju.

Neredi su izbili zbog toga što je policija ubila jednog 69-godišnjeg čoveka u predgrađu Stokholma prilikom pokušaja hapšenja. Policija tvrdi da ih je taj čovek napao nožem, dok demonstranti tvrde da se radi o prekomernoj upotrebi sile.

Policija u Stokholmu traži pojačanje u jeku nereda

Policija u Stokholmu zatražila je pojačanje iz drugih delova zemlje, uoči pete noći sukoba u predgrađima Stokholma, u kojima većinom žive imigranti, zahvaćenim talasom nereda, posle incidenta 13. maja u kome je policajac ubio jednog muškarca.

Neredi, koji su uzdrmali sliku Švedske u inostranstvu kao mirne nacije, pokrenuli su i debatu u toj zemlji o asimilaciji imigranata, koji čine oko 15 odsto stanovništva.

Većina imigranata koji su u zemlju došli zbog njene velikodušne izbegličke politike, bore se da nauče jezik i nađu posao, uprkos brojnim programima koje je vlada pokrenula.

Policija u Stokholmu saopštila je da će zatražiti pojačanje iz drugih delova zemlje, očekujući nove sukobe, preneo je Frans pres.

Vatrogasna služba je saopštila da je intervenisala u slučaju 90 različitih požara tokom prethodne noći, koji su većinom izazvali izgrednici. Vatrogasci su rekli da nikada do sada nisu videli toliko požara koji besne u isto vreme.

Ovo nije prvi put da su u ovoj skandinavskoj zemlji zabeleženi neredi među imigrantima.

Oko 100 mladih je bacalo cigle, palilo požare i napalo lokalnu policijsku stanicu dve noći 2010, u predgrađu Rinkebi, gde su većinsko stanovništvo imigranti.

A, 2008. stotine mladih protestovalo je protiv policije u Malmeu na jugu Švedske, zbog zatvaranja jednog islamskog kulturnog centra u predgrađu Rosengard u kome se nalazi džamija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: