Sećanje na 12 beba - žrtava rata

Polaganjem venaca i ruža na spomen-obeležje u Banjaluci, obeležena je 21 godina od smrti 12 beba, stradalih zbog nedostatka kiseonika tokom ratnih godina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.05.2013.

14:23

Default images

Kiseonik nije mogao da bude dopremljen iz Beograda jer je Savet bezbednosti UN zabranio let nad teritorijom BiH.

Na Odeljenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 novorođenčadi, a kiseonik nije dostavljen uprkos brojnim apelima javnosti i činjenici da su svi zvaničnici UNICEF-a i međunarodnih humanitarnih organizacija bili upoznati sa teškom situacijom u kojoj je bila banjalučka Klinika za dečje bolesti.

Sedam dana nakon smrti poslednje bebe, Vojska Republike Srpske uspostavila je koridor sa Srbijom. Trinaesta beba je preživela, ali je to dete preminulo posle 13 godina, dok četrnaesta beba ima posledice koje će nositi celog života.

Na obeležavanju godišnjice, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da se od RS ne može očekivati da pokrene pitanje odgovornosti Saveta bezbednosti UN za smrt 12 banjalučkih beba, ali da se svakom ko dođe u Banjaluku mora pokazati šta se dešavalo 1992. godine.

"Svetski moćnici danas u nekom drugom obliku nastavljaju sprovođenje iste politike stereotipa i krivice samo jednih, kao i traženja da se ostvare davno zacrtani modeli, bez obzira što oni ne funkcionišu. To je dokaz da su pre početka rata, oni koji odlučuju o globalnim procesima, odlučili da kazne srpski narod", istakao je Dodik.

On je dodao da je tuga još veća kada se zna da za ovaj zločin niko nije odgovarao i podsetio da svi raniji pokušaji nisu urodili plodom, jer se Savet bezbednosti UN ogradio.

Vence na spomenik 12 banjalučkih beba, pored majki tragično stradale dece, položili su i predsednica Vlade Srpske Željka Cvijanović sa ministrima, konzul Srbije u Banjaluci, predstavnici Kliničkog centra Banjaluka i više organizacija.

U centru Banjaluke postavljena je skulptura “Život” kao znak sećanja na 12 beba, ali i kao podsetnik i pomen svoj deci koja su stradala u proteklom ratu, prenela je RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: