SPC:Mediji da ne prave rusku salatu

Vladika bački Irinej ponovo kritikuje medije zbog načina izveštavanja o aktivnostima i životu SPC uz poruku da zvanični stav Crkve treba objaviti bez komentara.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 22.05.2013.

13:57

Default images

Vladika je na konferenciji za novinare, prvoj posle početka redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, rekao da nije u redu da se pojedini stavovi Crkve "proveravaju" kod pojedinih analitičara, jer smatra da može da bude samo obrnuto.

"Zvanični stav Crkve treba objaviti onakav kakav on jeste, bez komentara, bez dodataka, pa neka svako to tumači na svoj način", rekao je vladika bački.

On je zamolio novinare i da ne prave "rusku salatu" od svojih izveštaja u kojima stave "red Irineja, red verskih analitičara, pravih ili lažnih".

"Ono što ja ovde govorim je zvanično i odgovorno i šta sad ko tu može da misli je njegova privatna stvar. To se ne može stavljati u isti nivo i zato sam i ranije rekao da ne pristajem ni na kakav kolaž zvaničnih stavova Crkve sa drugim mišljenjima", rekao je vladika.

On je kazao da će se svakog dana, tokom rada Sabora, obraćati novinarima, a upitan da li će na dnevnom redu Sabora biti i pitanje penzionisanja pojedinih vladika, vladika Irinej nije želeo da komentariše.

Sabor je inače primio predlog Mitropolije crnogorsko-primorske za kanonizaciju Petra Petrovića Njegoša koji je predao mitropolit Amfilohije, rekao je portparol SPC episkop bački Irinej.

Prema njegovim rečima, Sabor je ustupio predmet na proučavanje odgovarajućoj stalnoj komisiji Sabora za kanonizaciju, koja će svoj predlog podneti Saboru, čija će odluka biti saopštena javnosti.
Sabor SPC je poèeo u ponedeljak 20. maja (Foto: Tanjug)
Sabor Srpske pravoslavne crkve apelovao je na vlast u Srbiji i institucije Evrope da pomognu arhiepiskopu ohridskom Jovanu, koji je u zatvoru u Makedoniji.

"Arhiepiskop Jovan je, uz Vojislava Šešelja, čovek koji je u Evropi najduže u istražnom zatvoru. Utamničen je nepravedno, zdravlje mu je ozbiljno urušeno i drže ga u nečovečnim uslovima, a za sutra je zakazano jedno od mnogobrojnih ročišta", rekao je vladika Irinej novinarima u Patrijaršiji.

Vladika je naveo da je Sabor sa današnjeg zasedanja apelovao i na vernike SPC i drugih pravoslavnih crkava da se molitvama i moralnom podrškom zauzmu za vladiku Jovana.

Arhiepiskop Jovan stupio je u kanonsko jedinstvo sa SPC, a makedonske vlasti ga ne priznaju i optužuju za više krivičnih dela. SPC smatra da je reč o političkom progonu.

Vladika Irinej je najavio da će središnja proslava na nivou SPC povodom 1.700 godina od usvajanja Milanskog edikta biti održana 3. juna u Nišu, na praznik cara Konstantina i carice Jelene. "Tog dana biće prisutan ceo Sabor i biće održana sveta liturgija, na čelu sa patrijarhom Irinejom, a biće upućena i poslanica, svečana poruka vernicima i javnosti", naveo je portparol SPC.

Episkop Irinej nije želeo da odgovara na pitanja novinara, rekavši da će to učiniti na kraju zasedanja Sabora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: