Sukobi u Kongu, stradalo 19 osoba

Drugog dana sukoba između vojske Konga i pobunjenika u blizini istočnog grada Gome poginulo je najmanje 19 ljudi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2013.

20:15

Default images

Postoji opasnost od narušavanja krhkog šestomesečnog mira samo nekoliko dana pre planirane posete generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Vladine snage i pobunjenici iz paravojne formacije M23 počeli su rano jutros da razmenjuju vatru iz teškog naoružanja, a eksplozije su se mogle čuti i kasno posle podne. Pobunjenici su blokirali put koji vodi iz grada na sever zemlje, dok su civili bežali ispred njih sa stvarima i stokom, javlja Rojters.

"M23 je pokušao da 'pregazi' naše položaje i sada ih potiskujemo. Uvereni smo da ćemo odbraniti Gomu", izjavio je portparol vojske, pukovnik Olivije Hamuli.

Portparol vlade Lamber Mende je rekao da je u jučerašnjim sukobima poginulo 15 pobunjenika i četiri vojnika. Sukobi su vođeni severno od Gome, najvećeg grada na istoku Demokratske Republike Kongo.

Detalji o žrtvama današnjih sukoba još nisu poznati, ali i vojni i pobunjenički izvori su kazali da je u granatiranju bilo još žrtava.

Ovo su prvi sukobi od novembra kada je M23 isterao vojsku i na kratko zauzeo Gomu, uprkos prisustvu više hiljada mirovanjaka UN.

Portparol M23 Amani Kabaša je demantovao informaciju da su pobunjenici započeli sukobe, rekavši da su oni drugi dan za redom bili izloženi granatiranju vojske, pa je njihov komandant Sultani Makenga izdao naređenje da odgovore.

"Izgleda da vlada hoće da se bori. Ne postoji politička volja za postizanje mirovnog sporazuma pregovorima", rekao je on.

M23 je tokom jednogodišnje pobune često koristila navodnu agresiju vojske kao izgovor za pokretanje ofanziva, ali je proteklih meseci oslabljen unutrašnjim sukobima i dezerterstvom, dok kongoanska vojska pokušava da se reorganizuje posle prošlogodišnjeg poražavajućeg poraza.

Stručnjaci UN su optužili Ruandu da je prošle godine poslala vojsku i oružje preko granice da bi pomogla M23. Ruanda negira ovu optužbu.

Mirovni pregovori između M23 i kongoanske vlade u Kampali, prestonici susedne Ugande, dospeli su u ćorsokak.

M23 uglavnom čine pripadnici prethodne pobunjeničke organizacije čiji su pripadnici pretežno bili Tutsi i koja se integrisala u vojsku posle mirovnog sporazuma 2009.

Ali oni su prošle godine masovno dezertirali i intenzivirali obuku u svojim uporištima pripremajući se za dolazak interventne brigade UN sa zadatkom da neutrališe oružane grupe širom regiona.

Brigada UN će imati oko 3.000 vojnika iz Južne Afrike, Tanzanije i Malavija koji će se pridružiti postojećoj mirovnoj misiji od 17.000 pripadnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: