Španija za slanje oružja u Siriju

Španija daje podršku delimičnom ukidanju sankcija protiv Sirije, čime bi se omogućilo slanje "defanzivnog materijala" sirijskim pobunjenicima, pa i oružja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2013.

19:19

Default images

Špansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da podržava slanje oružja zbog zaštite stanovništva.

Španija se do sada protivila slanju odbrambenog oružja sirijskim pobunjenicima i slala je samo neoružanu pomoć, podsetila je agencija AP.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija Margalo je rekao da se "španska pozicija menja u skladu s razvojem situacije na terenu".

Ministarstvo je navelo da bi taj materijal mogao da uključi i oružje, ali je naglasio da bi ono bilo defanzivnog karaktera.

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije sastaće se 27. maja kako bi odlučili da li da Siriji ukinu sankcije koje ističu 1. juna. Britanija i Francuska takođe se zalažu za naoružavanje sirijskih pobunjenika.

Margalo je govorio povodom jučerašnjeg sastanka podeljene sirijske opozicije u Madridu čiji je cilj da se olakša dijalog među raznim pokretima u opoziciji i da se uskladi pristup krvavom građanskom ratu u Siriji.

Na razgovorima je učestvovao i sirijski opozicioni lider Ahmed Moaz al-Hatib, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da odluči da li će ili neće pomoći da se okonča građanski rat u toj arapskoj državi.

Hatib je prošle sedmice dao ostavku na mesto lidera Sirijske nacionalne koalicije, zvanično u znak protesta zbog neuspeha međunarodne zajednice da zaustavi konflikt u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: