Samoubistvo desničara u Notr Damu

Čovek koji je izvršio samoubistvo u Notr Damu je desničar koji je neposredno pre toga pozvao na "spektakularnu" akciju kako bi se zaštitio francuski identitet.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2013.

17:27

Default images

Reč je o Dominiku Veneru (78) piscu i aktivisti koji se povezuje sa ekstremno desničarskim i nacionalističkim grupama u Francuskoj.

On se ubio hicem iz pištolja danas nešto posle 14 časova, posle čega su iz katedrale evakuisani posetioci, saopštila je policija.

Vener je godinama objavljivao eseje, vojne istorije i knjige o oružju i lovu. Bio je padobranac tokom francuskog rata sa Alžiorm i član OAS-a (Tajne oružane organizacije), paravojne grupe koja se protivila Alžirskoj nezavisnosti od Francuske.

U svom poslednjem eseju, koji je danas objavio, Vener je kritikovao legalizaciju gej brakova i pozvao aktiviste da preduzmu mere kako bi se zaštitio "francuski i evropski identitet," preneo je AFP.

"Potreban je novi, spektakularan, simboličan gest kako bi se odagnala pospanost i probudila sećanja na naše poreklo," napisao je on.

Sveštenik katedrale monsinjor Patrik Žaken, rekao je da je pre nego što se ubio, Vener na oltaru ostavio pismo. On je dodao da samoubica nije redovno dolazio u Notr Dam.

Jedan turista iz Feniksa naveo je da je katedrala bila puna u trenutku samoubistva, ali da su posetioci ostali pribrani i da nije bilo panike prilikom evakuacije.

Notr Dam godišnje poseti oko 13 miliona ljudi iz čitavog sveta.

Ovo je drugo dramatično samoubistvo u Parizu za manje od nedelju dana. Jedan pedesetogodišnjak sa porodičnim problemima se prošlog četvrtka ubio u osnovnoj školi i blizini Ajfelovog tornja pred desetak uplašenih učenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: