Završen sastanak, nastavak sutra

Radna večera Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija završena oko 22h, a novi sastanak najavljen za sutra u 11h. Posle današnjih razgovora nije bilo izjava.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 21.05.2013.

00:19

Default images

Eštonova je prethodno imala bilateralne sastanke sa premijerima Srbije i Kosova.

"Veoma sam zadovoljna što sam se ponovo ugostila premijere Dačića i Tačija. Uverena sam u njihovu posvećenost da napreduju i sprovode Briselski sporazum u delo. Sutra se ponovo sastajemo da potvrdimo našu posvećenost ovome", rekla je po završetku sastanka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Tema današnjeg razgovora bila je sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, koji je parafiran 19. aprila.

Delegaciju Srbije, na sastanku sa Eštonovom, pored premijera Dačića činili su i ministar pravde Nikola Selaković, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, savetnik predsednika Marko Đurić kao i savetnica premijera Zorana Vlatković.

Da bi Srbija dobila datum dogovor mora da se postigne do kraja nedelje

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je uoči nove runde dijaloga da će sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem razgovarati o "vremenskom okviru" za primenu sporazuma koji su njih dvojica parafirali u aprilu.

"Razgovaraćemo o vremenskim okvirima za primenu sporazuma i akterima koji ce biti ukljućeni u ovaj proces", rekao je Tači ulazeći u zgradu Službe za spoljne poslove Evropske unije.

Podsetimo, od današnjeg sastanka se očekuje ono što timovima za implementaciju nije pošlo za rukom, iako su se, od kada je sporazum parafiran - 19. aprila, sastali dva puta.

Ministar inostranih poslova u kosovskoj vladi Enver Hodžaj ranije danas izrazio je očekivanje da će premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu postići dogovor o planu primene briselskog sporazuma.

On je u intervjuu za bečki dnevnik "Prese" ocenio da se stanje na severu Kosova može promeniti samo ako Beograd primeni sporazum. Prema njegovom mišljenju Srbija datum za otpočinjanje pregovora sa EU može dobiti takođe samo ako Beograd primeni taj sporazum.

Hodžaj je naglasio i da je Priština zainteresovana za uspostavljanje normalnih odnosa i za dugoročni proces pomirenja.

Dan uoči tog sastanka šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele razgovarao je sa zvaničnicima Beograda i Prištine da bi uverio obe strane da je od presudne važnosti da se što pre dogovori konkretna primena briselskog sporazuma.

Premijer Ivica Dačić je rekao da će Srbija ispuniti svoj deo obaveza koji je preuzela potpisivanjem sporazuma sa Prištinom. "Uložićemo maksimum napora da se dođe do rešenja i da se dođe do usvajanja plana implementacije koji je zajedno sa nekim prvim konkretnim koracima u pravcu implementacije sporazuma, nužan preduslov za odluku o dobijanju datuma i otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je srpski premijer.

Dačić je izjavio da očekuje da toga bude svesna i Priština i da od posrednice Ketrin Ešton očekuje maksimum napora da plan implementacije bude obostrano prihvatljiv, bez nametanja novih pitanja koja nisu deo sporazuma.

"Sporazum je od posebnog značaja za naše države, za Kosovo, za Srbiju, za naše građane, za mir, stabilnost i regionalnu saradnju. Dakle, svi su pobednici. Ja sam optimista da ćemo sutra postići sporazum o implementaciji", rekao je kosovski premijer Hašim Tači posle sastanka sa Vesterveleom.

I iz kabineta Ketrin Ešton je rečeno da se danas očekuju konkretni koraci za primenu sporazuma. Portparolka Eštonove Maja Kocijančič je juče kazala da je primena sporazuma od ključne važnosti za nastavak procesa normalizacije Beograda i Prištine, podsetivši istovremeno koliko je to važno zbog uslova koje je Evropski savet postavio Srbiji kako bi ove godine počela pregovore o pridruživanju EU.

Šef nemačke diplomatije izjavio je juče u Prištini da "kategorički zahteva" da Srbija rasformira paralelne strukture na severu Kosova.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da Srbi s Kosova ne mogu da blokiraju primenu briselskog sporazuma, a da će s predstavnicima vlasti u Beogradu o sporazumu i njegovoj primeni razgovarati nakon povratka premijera Ivice Dačića iz Brisela.

On je posle sastanka s potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, koji je trajao više od tri sata, kazao da je glavna tema bila deblokada rada Kancelarije za KiM i mogućnost povratka na njeno čelo Aleksandra Vulina, dok se najmanje razgovaralo o sporazumu iz Brisela.

Od današnjeg sastanka se očekuje ono što timovima za implementaciju nije pošlo za rukom, iako su se, od kada je sporazum parafiran - 19. aprila, sastali dva puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: