Romski jezik kao izborni u školama

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije zalaže se za uvođenje izbornog predmeta "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture" u 70 opština u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2013.

12:06

Default images

"Izabrano je 70 opština u kojima je prirodna koncentracija Roma i to u Srbiji 40, a u Vojvodini 30 opština u kojima će se držati nastava na romskom jeziku", rekao je predsednik tog saveta Vitomir Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je pokrenuta u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u skladu sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja.

Mihajlović je poručio da postoji mogućnost naknadnog uključivanja svih zainteresovanih opština i da će se uvođenjem maternjeg jezika u osnovnim školama, sačuvati tradicija, kultura i jezik Roma.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije pokrenuo je, u skladu sa svojim ovlašćenjima definisanim Ustavom Srbije i Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, aktivnosti za Standardizaciju romskog jezika, koja predstavlja uslov za uvođenje tog jezika sa elementima nacionalne kulture u školski sistem, sa dva časa nedeljno u školskoj 2013/2014. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: