Godinu dana od Nikolićeve pobede

Tomislav Nikolić za prvih godinu dana predsednikovanja možda nije ispunio očekivanja svojih glasača, ali se mnogi njegovi potezi ocenjuju pozitivno, piše Danas.

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

20:02

Default images

Sagovornici ovog lista navode da se Nikolić drži svojih ustavnih ovlašćenja, što ocenjuju pozitivno.

Iako su se u predizbornoj kampanji tokom proleća 2012. mogla čuti mnogobrojna obećanja, Nikolić sa mesta šefa države ne može da utiče na mnoge oblasti, ali se pozitivno ocenjuje i to što je dao ostavku na mestu predsednika SNS i napravio izvestan zaokret u svojim stavovima prema EU i regionu. Glavna zamerka mu je što nikada nije istražio navodnu krađu glasova posle parlamentarnih izbora, iako je to bučno najavljivao.

Programski direktor CeSID Đorđe Vuković kaže za Danas da je Tomislav Nikolić napravio velike promene u odnosu na politiku koju je zagovarao poslednjih 20 godina, pa da samim tim njegovo aktuelno ponašanje „nije ni blizu onoga što su birači očekivali od njega“. Međutim, prema oceni Vukovića, to je ujedno i najvažnija i najpozitivnija stvar koju je uradio bivši lider naprednjaka - raskid sa nacionalističkom politikom.

„Druga dobra stvar je što se ne meša previše u rad Vlade, ali ni u rad svoje (bivše) stranke. Dosta dobrih poteza je povukao, iako je možda time izneverio dobijene glasove. Regionalna politika je, na primer, potpuno suprotna od onoga što je govorio i što su birači verovatno očekivali od njega“, napominje Đorđe Vuković.

Da je Nikolić ispunio neka od glavnih obećanja, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković, koji za Danas navodi da je dominantno u imidžu aktuelnog predsednika Republike to što se drži ovlašćenja i što je napustio funkciju u stranci.

„Tomislav Nikolić je još u procesu učenja i navikavanja na mesto šefa države. Poslednjih meseci je pretežno ovladao veštinama, iako mu ponekad izleti nešto što podseća na ranija vremena“, ističe Stojiljković. Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati takođe ukazuje da iz Nikolića ponekada spontano progovori i „ona ličnost pre osvetljenja“, ali da je to logično kod ljudi koji potpuno promene svoje stavove.

„Ključno u njegovom radu je okretanje ka EU, koje je neuporedivo u odnosu na očekivanja. Situacija u procesu evrointegracija Srbije mnogo je bolja nego kada je stupio na mesto predsednika“, napominje Goati.

Koordinator projekta „Istinomer“ Siniša Dedeić kaže za Danas da je, od kako je pre godinu dana izabran za predsednika Srbije, Tomislav Nikolić na njihovom sajtu ocenjivan 20 puta. Polovina tih ocena je negativna, a druga polovina su pozitivne ocene i one koje se nazivaju „srednjim“, tačnije „nešto između“ i „radi se na tome“.

„Kao neistinitu ocenili smo njegovu izjavu iz juna 2012. da bar deset godina govori da je Hrvatska država koju Srbija priznaje u granicama u kojima je ona članica UN, potkrepljujući to sa više citata iz proteklih godina. Takođe, istom ocenom smo označili i njegovu izjavu u kojoj tvrdi da je naštampano na stotine hiljada više glasačkih listića i da izbori nisu održani regularno“, ukazuje Dedeić.

Prema njegovim rečima, Nikolić je obećao da će zajedno sa opozicijom praviti platformu za Kosovo, da će smeniti direktora RTS „isto veče kad dođe na vlast”, ali i da „neće dozvoliti da se formira republička vlada i da proglašeni rezultati izbora budu i konačni“. On je, kao lider SNS, isticao da, ukoliko njegova koalicija osvoji najviše glasova, neće drugima ustupiti mesto premijera, „jer bi to bila prevara naroda“, a na čelo Vlade došao je socijalista Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: