Sirija: Bičevani zbog raspuštenice

Damask -- Sud islamističkih pobunjenika u sirijskom gradu Sarakeb, osudio je na javno bičevanje dvojicu muškaraca, jer su bili uključeni u venčanje mlade raspuštenice.

Izvor: Tanjug
(Beta-AP)
(Beta-AP)

U video zapisu obelodanjenom na internetu, pokazano je čitanje presude na sudu koji je utvrdio da je stariji od dvojice muškaraca kriv, jer je mlađem odobrio da uđe u brak sa njegovom ćerkom koja se razvela pre manje od tri meseca, što je suprotno šerijatskom zakonu, prenela je agencija Rojters.

Starešina suda islamskih pobunjenika naveo je da bi, u normalnim uslovima, njih dvojica bila kažnjena smrću, ali zbog dvogodišnjeg rata u Siriji, sud je izrekao kaznu od 50 udaraca bičem za starijeg i 40 udaraca za mlađeg muškarca.

Na snimku se vidi kako dvojica leže na zemlji, dok maskirani izvršilac premlaćuje jednog, pa drugog.

Među pobunjenicima u Siriji su pretežno suniti koji se bore protiv vlasti Alavita koji čine većinu režima predsednika Bašara al-Asada.

Vremenom na teritoriji pod njihovom kontrolom vlast je poprimila islamistički ton i pobunjenici uspostavljaju sudove koji primenjuju šerijatski zakon, čemu se suprostavlja manjina druge veroispovesti - hrišćani, Druzi i Alaviti.

Info

Na današnji dan, 1. jul

1569 - Stvorena je Lublinska unija kojom su se ujedinile Litvanija i Poljska. Deobom Poljske 1795. veći deo Litvanije pripao je Rusiji. 1804 - Rodjena je francuska

Razno petak 1.07. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 40727 idi na stranu