Nemačka za ukidanje institucija

Nemačka insistira na raspuštanju postojećih institucija na Severu Kosova, da bi potom bile formirane nove, kazao je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.05.2013.

12:33

Default images

Prema rečima Milovana Drecuna, to je ključno razmimoilaženje u pregovorima o primeni briselskog sporazuma.

Drecun ipak veruje da će, uprkos razmimoilaženjima, biti postignut dogovor o primeni briselskog sporazuma.

"Nemačka istrajava u stavu da Srbija treba da ugasi postojeće institucije, a da onda Priština formira neke nove. Naš stav je da ne sme da dođe do diskontinuiteta u funkcionisanju naših institucija i da one samo treba da nastave da žive u drugačijem formatu, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Po njegovim rečima, za Srbiju je neprihvatljivo raspuštanje njenih institucija, da bi tek onda Priština formirala nove.

Suština sporazuma potpisanog u Briselu je, kako je naglasio, formiranje Zajednice srpskih opština i to je temelj iz koga mogu da proisteknu stubovi na kojima će se dalje temeljiti normalizacija odnosa.

"Ali kada u samom startu neko pokušava da taj temelj uruši, onda je teško postići dogovor. Nadam se da će ga ipak biti", naveo je on.

Drecun je podsetio da, ako ne uspeju da se usaglase stavovi o primeni briselskog sporazuma, to može uticati na donošenja odluke o dobijanju datuma za početak pregovora Srbije sa EU. Ipak, on se nada da će "prevagnuti racionalni stav Nemačke i drugih članica EU".

Drecun veruje i da će po pitanju dogovora presudan biti sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija. "Mi ne možemo da prihvatimo da se ukinu naše institucije i da nastane vakuum koji će ugroziti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", poručio je Drecun.

Po njegovim rečima, današnja poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea značajna je jer je Nemačka najuticajnija članica EU. "Ali razmimoilazimo se oko suštinskog tumačenja onoga što je dogovoreno i to treba usaglasiti", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: