Dačić: Datum je od životne važnosti

Srbija će ispuniti svoj deo obaveza iz sporazuma s Prištinom, a od Nemačke očekuje pozitivnu odluku o datumu za početak pregovora sa EU, izjavio je Ivica Dačić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2013.

11:25

Default images

Premijer je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, istakao da Srbija više nema vremena za čekanje i da svako odlaganje odluke o datumu početka pregovora sa EU može da ima katastrofalne posledice po njenu budućnost.

"Od životne je važnosti za Srbiju da dobije datum početka pregovora, ne zato što neko samovoljno želi da ide ka EU, već zato što je to potrebno našem narodu i državi, koja je proteklih nekoliko decenija u zaostatku u odnosu na ostale države regiona", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je izrazio zahvalnost nemačkom ministru spoljnih poslova, čiju posetu, kako je rekao, doživljava kao ohrabrenje na putu evrointegracija.
"Ja ovu posetu smatram ohrabrenjem i vrstom podrške onome što su vlada i državni vrh uradili u proteklih nekoliko meseci u drugačijem pozicioniranju Srbije, donoseći odluke koje nisu bile lake, ali koje su bile u najvišem državnom i nacionalnom interesu", kazao je Dačić i dodao da od Nemačke očekuje pozitivne odluke o datumu početka pregovora sa EU.

Srbija je, kako je dodao, svesna da je za nastavak procesa evrointegracija važan, ne samo dijalog sa Prištinom, već i primena dogovorenog.

Dačić je dodao da sutra nastavlja dijalog Beograda i Prištine u Briselu, u kojem će Srbija uložiti maksimum napora da se dođe do rešenja i usvajanja plana implementacije, koji je, zajedno sa prvim koracima u pravcu sprovođenja, nužan za dobijanje datuma.

"Očekujem da toga bude svesna i Priština i očekujem da će EU, odnosno Ketrin Ešton, uložiti maksimum napora da plan implementacije bude obostrano prihvatljiv bez nametanja pitanja koja nisu bila deo sporazuma", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dogovor o planu za implementaciju briselskog sporazuma podrazumeva i određene rokove i radnje koje treba da se izvrše u planiranom periodu, i nisu sve vezane za vreme pre donošenja odluke o datumu, jer postoje radnje koje ne mogu tako brzo da se završe.

"Neophodno je usaglasiti se i doneti plan implementacije i ono što je predviđeno u prvih nekoliko nedelja da se zaista ostvari i bude vidljivo na terenu", objasnio je Dačić i dodao da očekuje pozitivne vesti na Vidovdan.

"Znate da je 28. jun, odnosno Vidovdan, težak datum za Srbiju. To je datum koji nije doneo mnogo toga dobrog u istoriji od Kosovskoj boja, pa do ubistva Franca Ferdinanda, pa do izručenja Miloševića Hagu. Očekujemo da ovaj Vidovdan donese dobre vesti za Srbiju, da bude odobren početak pregovora sa EU", rekao je Dačić.

Premijer je, osvrćući se na bilateralne odnose Srbije i Nemačke, poručio da u predstojećim mesecima treba ozbiljno razmotriti pitanje nalaženja zajedničkih političkih, ekonomskih i svih drugih interesa.

"Naši odnosi su paradoksalni jer, s jedne strane, Nemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner, donator i investitor, u Srbiji posluje više od 300 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju više od 20.000 radnika, takođe planiraju se nove investicije, a sa druge strane smo u političkim odnosima imali razne smetnje na vezama", zaključio je Dačić.

Nemački ministar se ranije sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, a juče je, po dolasku u Beograd, razgovarao s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: