Bler savetnik buduće vlade Albanije

Bivši britanski premijer Toni Bler pristao je da preuzme ulogu savetnika buduće albanske vlade i pripremio teren za potpisivanje ugovora vrednog milione funti.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2013.

21:11

Default images

Predsednik albanske opozicione Socijalističke partije Edi Rama saopštio je prošle nedelje da će Toni Bler preuzeti ulogu savetnika albanske vlade nakon njegove očekivane pobede na parlamentarnim izborima sledećeg meseca.

Albanija se nada da će se pridružiti Evropskoj uniji, pa se može očekivati da će se Blerovi saveti prvenstveno odnositi na način ostvarivanja ovog cilja, kao i na sprovođenje reformi u laburističkom stilu.

Rama je veoma omiljen u Albaniji, a prognoze zasnovane na anketama navode na zaključak da će pridobiti 49 odsto biračkog tela i pobediti na izborima.

Blerovo imenovanje za savetnika usledilo je nakon potpisivanja unosnih ugovora sa vladama Kazahstana, Kuvajta, Brazila i Kolumbije.

Bivši premijer Velike Britanije otvorio je Agenciju za pružanje savetničkih usluga vladama ubrzo nakon odlaska iz Dauning strita 2007. godine, a priključili su mu se i Džonatan Pauel, bivši šef njegovog kabineta, i Alister Kembel, bivši direktor za komunikacije.

Prema pisanju “Sandej telegrafa”, sa Albanijom je prvi put pregovarano u februaru ove godine, kada je Kembel otputovao u Tiranu da bi promovisao svoje dnevnike.

Vest o angažovanju Tonija Blera i njegovog tima objavljena je prošle nedelje nakon sastanka bivšeg premijera Velike Britanije i Edija Rame, bivšeg gradonačelnika Tirane.

“Izvanredan sastanak sa Tonijem Blerom. Dogovorili smo se da će posle 23. juna on i njegov tim raditi sa nama u cilju uspešnog upravljanja. Fantastično!”, napisao je Rama na Tviteru u utorak.

“Biće mi drago da vam pomognem, veoma me zanima vaša država”, rekao je Toni Bler u video-snimku, koji je objavila Socijalistička partija.

Otkako je otišao sa funkcije, Toni Bler je, baveći se konsaltingom, zaradio više desetina miliona funti.

Portparol Socijalističke partije Albanije odbio je da kaže koliko će platiti Blerovoj savetničkoj agenciji, ali pretpostavlja se da je reč o iznosu od nekoliko miliona funti.

Dok je u Velikoj Britaniji umnogome izgubio popularnost posle drugog rata u Iraku, u Albaniji i na susednom Kosovu ga smatraju herojem zato što je pomagao Albancima tokom rata na Kosovu, piše “Telegraf”. U njegovu čast, mnoga albanska deca na Kosovu dobila su ime “Tonibler”, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: